Začel jo je na začetku šestdesetih let, ko so okostenele partijske strukture Zveze komunistov Slovenije začele nadomeščati mlajše, veliko manj obremenjene generacije. Eden vidnejših predstavnikov takrat moderne Slovenije in Jugoslavije je bil Kocijančič, ki je leta 1961 postal predsednik univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze (1961–1963). Zaradi izkazanih sposobnosti je v obdobju liberalizacije postal predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966–1968) in predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968–1971), ko ga je opazil Stane Kavčič in ga povabil v republiško vlado.

Kocijančičev dolgoletni sodelavec in prijatelj, prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, se spominja, da je bil Kocijančič odstranjen leta 1972 v političnem obračunu z liberalizmom v politično osamitev za poldrugo desetletje. Kocijančič se je politično znova aktiviral (od 1982 do 1993 je bil direktor Adrie Airways) konec osemdesetih let na prošnjo Milana Kučana v obdobju zaostrenih slovenskih političnih konfrontacij s koncepti Slobodana Miloševića in vodstvom jugoslovanske armade. Nekdanji predsednik Slovenije Kučan se spominja, da je bil Kocijančič »eden najbolj argumentiranih in doslednih nasprotnikov nedemokratičnih koncepcij, ki je zaradi svojih razprav in polemik doživljal hude napade ter politične in človeške diskvalifikacije«.

Po osamosvojitvi je Janez Kocijančič leta 1993 postal predsednik Združene liste – Socialnih demokratov Slovnije (ZLSD), naslednice prenovljene komunistične stranke in predhodnice današnjih Socialnih demokratov. Leta 1997 je stranko predal Borutu Pahorju. Nato se je povsem posvetil športu, leta 2002 je bil predsednik sveta RTV Slovenija, pred dvema letoma pa mu je Mestna občina Ljubljana podelila naslov častni občan Ljubljane. V obrazložitvi za podelitev naziva častni meščan je komisija za priznanja izpostavila, da je bil nekdanji minister, ki je pozneje vodil družbi Interexport in Adria Airways. Vodil je različne športne organizacije, med drugim Smučarsko zvezo Slovenije in tudi Jugoslavije, bil je dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, novembra 2017 pa je bil izvoljen za predsednika Evropskih olimpijskih komitejev.

Preberite tudi letošnjega marca objavljeni intervju v Objektivu: Janez Kocijančič: Če bi se še ukvarjal s politiko, bi si prizadeval za združitev levice.