Tanja Fajon je po srečanju s predsednico ZSSS Lidijo Jerkič v izjavi za medije poudarila, da se ji zdi v času aktualne krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19, ključno, da se »obudi in okrepi socialni dialog«. V tej luči so danes predstavniki SD in ZSSS po njenih besedah opredelili ključna področja, na katerih lahko še bolje sodelujejo. Med drugim so se dotaknili demografskega sklada, ki je sicer ena od koalicijskih zahtev DeSUS. »Socialni demokrati imamo zelo dobro izdelan predlog demografskega sklada,« je pojasnila Fajonova in nakazala, da ga bodo skušali skupaj dograditi. »Treba je priti do soglasja s socialnimi partnerji, to bo ključno,« je dejala.

Beseda je tekla tudi o kršitvah delavskih pravic, pomoči v krizi najbolj prizadetim delavcem, enotni pogodbi, pa tudi o shemi skrajšanega delovnega časa, pri čemer je bilo na mizi vprašanje, ali »bi bilo smiselno, da to postane bolj zakonska ureditev«. »Zavedamo se, da je ta kriza povzročila veliko brezposelnost, strah, stisko ljudi, da imamo vsak mesec 10.000 ali več novih brezposelnih in da je slika precej črnogleda. Potrebni bodo izjemni napori države, a v sodelovanju z vsemi partnerji bomo našli najboljše rešitve,« je prepričana Fajonova.

Po njenih besedah je za to, kako priti do sprememb v državi, da bo šlo družbi na bolje, zelo pomembna prav vključitev vseh socialnih partnerjev. Zato bo v torek obiskala še GZS, nevladnike in podjetja, ki so se zaradi koronavirusne krize znašla v stiski.

Predsedstvo SD je Fajonovo, sicer evropsko poslanko, za predsedujočo do naslednjega kongresa stranke soglasno imenovalo minuli četrtek. Vodenje stranke ji je predal Dejan Židan, ki je poudaril, da je v njegovih očeh »bodoča premierka Slovenije«. Fajonova je med svojimi prioritetami navedla okrepitev sodelovanja na levi sredini.