Italijanska vlada je sporočila, da bo od srede, 3. junija, sprostila nekatere ukrepe. Med drugim bodo lahko v Italijo, kjer je bilo v soboto zaradi koronavirusa novih 111 smrtnih primerov in 416 novih okuženih, brez karantene prišli državljani članic EU. Vendar pa nekatere od teh držav ne bodo dovolile vstopa prebivalcem držav, kjer je število okuženih zelo visoko, torej tudi Italijanom.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je zato pred začetkom turneje po več evropskih državah – 6. junija bo obiskal tudi Slovenijo – zapisal, da Italija ni kolonija gobavcev. »Razložil jim bom, da so za nas črni seznami nesprejemljivi in da ničesar ne prikrivamo,« je na facebooku zapisal Di Maio, ki bo obiskal tudi Grčijo. Ta je ena tistih držav, ki sredi junija odpirajo meje za prebivalce iz EU, a ne za Italijane in Špance, pa tudi za Britance ne.

Slovenska vlada je za zdaj še zadržana glede odpiranja meje z Italijo. Premier Janez Janša je omenil možnost odpiranja meje samo za Furlanijo - Julijsko krajino, kjer je virus, povsem drugače kot na primer v Lombardiji, že skoraj povsem izginil, podobno kot v Sloveniji.

Italija je z več kot 33.000 smrtnimi žrtvami za ZDA in Veliko Britanijo tretja na svetu po številu mrtvih zaradi koronavirusa. Maja je sicer število okuženih in mrtvih padalo in država ta teden odpravlja nekatere ukrepe, sicer najstrožje v Evropi. Še vedno pa bo na primer obvezna fizična distanca.

Kampanja grozi z zaprtjem meje

V italijanski vladi nameravajo od srede odpraviti omejitev gibanja med deželami, ki je v veljavi od 9. marca. Za mnoge Italijane je to zelo pomembno, saj bodo tako lahko končno odšli v svoje počitniške hišice. Vendar predsedniki južnih dežel, predvsem Kampanje, Sardinije in Sicilije, nasprotujejo temu, da bi k njim brez karantene vstopali ljudje iz desetmilijonske Lombardije, ki je bila skupaj s svojim glavnim mestom Milanom od vseh 20 dežel daleč najbolj prizadeta, saj je v njej za koronavirusom umrla polovica vseh italijanskih žrtev. Minister za regionalne zadeve Francesco Boccia je sicer ostro nastopil proti tem zahtevam južnih dežel, ker so po njegovih besedah v nasprotju z ustavo, ki ne dovoljuje, da bi dežele odločale o omejitvah gibanja ljudi med deželami. Levosredinski predsednik revne Kampanje z glavnim mestom Neapelj pa je celo zagrozil, da bo povsem zaprl svojo regijo, če bodo lahko prebivalci Lombardije neovirano prihajali v Kampanjo.

Lombardija, ki je najbogatejša italijanska dežela, ima še vedno največ novih okužb na 100.000 prebivalcev. V petek je od 516 novih okužb v Italiji na Lombardijo odpadlo 354 primerov, na Kampanjo, ki ima šest milijonov ljudi, le deset primerov. Četudi se je v Lombardiji vendarle znatno zmanjšalo število okuženih, se pojavljajo ugibanja, da zaradi gospodarskih interesov prikrivajo pravo število.

V južnih regijah se toliko bolj bojijo novih okužb iz Lombardije, ker imajo šibke zdravstvene sisteme. V tej skrbi pa predsedniki južnih regij tvegajo, da bodo oživeli konflikt med severom in jugom. Predvsem za turizem juga Italije, ki ima veliko antičnih in srednjeveških znamenitosti, to ni dobro, saj bo tujih turistov letos vsekakor veliko manj.

Na omenjene zahteve južnih regij se je odzval levosredinski milanski župan Giuseppe Sala, član Demokratske stranke, ki sicer ni sovražna do juga: »V prihodnosti, ko se bom odločal, kam naj grem za konec tedna ali na počitnice, tega ne bom pozabil.« Predsednik Lombardije Attilio Fontana, ki je član desne populistične Lige, pa je v zadnjih dneh dobil policijsko spremstvo zaradi vse večje kritike njegovega reševanja pandemije. »Žal je to posledica laži, ki so jih širile določene politične skupine, tako da so zastrupile ozračje in ustvarile vzdušje sovraštva,« je dejal Fontana. Njegov odvetnik je razkril: »Na družbenih omrežjih smo evidentirali več deset groženj.«