Protesti proti policijskemu nasilju in za pravice temnopoltih so včeraj in v noči na nedeljo potekali v več kot tridesetih večjih mestih, so jih pa praktično povsod spremljali ropanje trgovin, zažiganje stavb in avtomobilov ter spopadi s policijo. V več mestih so ponoči razglasili policijsko uro. Ponekod so protestniki sami skušali ustaviti nasilneže, ki mečejo slabo luč na njihove zahteve proti rasizmu in policijskemu nasilju nad temnopoltimi. V Washingtonu so protestniki prišli povsem blizu Bele hiše, v New Yorku je policijsko vozilo zapeljalo med protestnike, v Oaklandu sta bila ubita dva varnostnika.

Krivce se je hitro začelo iskati skozi prizmo politike. V Minnesoti je demokratski guverner Tim Walz dejal, da nasilje spodbujajo »provokatorji od zunaj« in omenil belske supremaciste in prekupčevalce z mamili. Republikanski predsednik Donald Trump, ki je dejal, da bo po potrebi na ulice poslal vojsko, pa je krivdo za dogajanje pripisal demokratskemu županu Minnesote ter dodal, da za protesti in nasiljem stojijo »radikalni levičarski kriminalci« in anarhisti.

Policija je ostra tarča protestov, ker je 46-letni George Floyd v ponedeljek med aretacijo v Minneapolisu umrl po tistem, ko mu je policist Derek Chauvin osem minut tiščal koleno na vrat kljub opozorilom, da ne more dihati. Policista so obtožili uboja. Svojci umrlega in javnost zahtevajo obtožbo za umor ne le za Chauvina, ampak tudi za druge policiste, navzoče ob aretaciji.

Policijsko vozilo med protestnike

V Minnesoti je guverner Walz prvič po drugi svetovni vojni ukazal popolno mobilizacijo Nacionalne garde. »Uporabili bomo vse sile,« je rekel, potem ko v Minneapolisu več dni ni bilo videti policijskega posredovanja ob izgredih in požarih, so pa aretirali ekipo CNN, ki je o tem poročala (kasneje se je guverner opravičil). Ponekod so stavbe gorele tudi sedem ur, preden so prišli gasilci, poroča časnik Star Tribune, zato so prebivalci mesta vzeli stvari v svoje roke in postavili barikade pred nasilneži. Včeraj se je položaj umiril s prihodom Nacionalne garde.

V Brooklynu v New Yorku so posneli policijsko vozilo, ki se je najprej ustavilo pred barikado demonstrantov na cesti, ko so ga ti začeli obmetavati, pa je voznik naglo pohodil plin, tako da je več protestnikov popadalo po tleh, nato pa se je ustavilo. Župan Bill de Blasio je dejal, da se to ne bi zgodilo, če bi se protestniki umaknili, zato pa ga je kritizirala kongresni Alexandria Ocasio-Cortez in zahtevala kazenski pregon policista. V Brooklynu je prišlo do spopadov s policijo tudi pri športni dvorani Barclays Center, kjer je policija uporabila solzivec in aretirala dvesto ljudi. Protesti so sicer potekali v vseh petih newyorških okrožjih in tudi pred Trumpovo stolpnico na Peti aveniji.

Trump: Pričakali vas bodo najbolj zlobni psi

V Los Angelesu je župan Eric Garcetti razglasil policijsko uro od osme zvečer do pol šeste zjutraj, guverner Kalifornije Gavin Newsom pa je vpoklical Nacionalno gardo, potem ko so v okrožju Fairfax vandali opustošili trgovini podjetij Apple, Nordstrom ter zažgali policijsko točko v enem od nakupovalnih središč. Pred trgovino Whole Foods so miroljubni protestniki skušali z blokado ustaviti nasilneže in prišlo je do spopadov med njimi, potem je prišla policija in streljala z gumijastimi naboji, poroča Los Angeles Times. Kasneje v noč je zavladala tišina.

V prestolnici Washington je uniformirana enota Tajne službe v soboto držala protestnike stran od Bele hiše, potem ko so se zbrali v bližnjem parku Lafayette, ki je sicer redno prizorišče različnih protestov. Belo hišo so zavarovali s kordonom, protestniki pa so vzklikali »Ne moremo dihati« in »Življenja temnopoltih štejejo« ter opozarjali, da se ZDA srečujejo z virusom rasizma že skozi vso sodobnejšo zgodovino, kot je eden od njih dejal za Washington Post. Trump je vmes tvitnil, da bi protestnike v primeru preboja varnostne barikade v Beli hiši »pričakali najbolj zlobni psi in najbolj grozeče orožje, kar sem jih kdaj videl. Potem bi bili mnogi ljudje najmanj zares hudo poškodovani. Mnogi agenti Tajne službe samo čakajo akcijo.« Po navedbah Washington Posta je do poldneva prišlo do spopadov policije in protestnikov tudi blizu Bele hiše. Slednji so se v nekem trenutku povsem približali kordonu okoli prebivališča ameriškega predsednika, in sicer tako blizu, da je eden od pripadnikov Tajne službe pogledal v oči protestnico Kelsey Roy in ji rekel: »Morate oditi. Prosim, odidite,« kot je povedala za časnik. Potem so prišle okrepitve in protestnike so začeli porivati stran in uporabili solzivec.

Tudi mrtvi in ranjeni

V Indianapolisu je policija izdala opozorilo prebivalcem, naj se držijo stran od središča mesta, potem ko je ob protestih v noči na nedeljo prišlo do streljanja in je bila ena oseba ubita, najmanj dve pa ranjeni. Policija je sporočila, da v streljanju ni sodeloval noben policist in dodala, da se je večina protestnikov vedla primerno, majhna skupina pa je podžigala nasilje, poroča IndyStar.

V Oaklandu je nekaj ulic stran od protestov nekdo ustrelil in ubil varnostnika, drugega pa hudo ranil. Oba sta varovala poslopje zvezne vlade. Ministrstvo za domovinsko varnost je dejanje označilo za »domači terorizem«, mestne oblasti pa so neuradno sporočile, da je tak sklep prehiter, je poročal East Bay Times.

V Filadelfiji je bilo poškodovanih najmanj trinajst policistov, 35 oseb pa aretiranih. K umiritvi položaja je pozivala tudi cerkev, predstavniki mestnih oblasti pa so ugibali - podobno kot v Minneapolisu - da so provokatorji nasilja prišli od drugod. Župan Jim Kenney je dejal, da ima vsak pravico protestirati, nihče pa uničevati, in da nasilje ne bo nič doprineslo h graditvi zaupanja med temnopoltimi in policijo.

Policija korakala skupaj s protestniki

V Chicagu so razglasili policijsko uro po izbruhu nasilja in vandalizma znotraj Loopa, strogega centra mesta. »Demonstracije so se spremenile v kriminal,« je rekla županja Lori Lightfoot. V Las Vegasu je policija uporabila solzivec v starem mestnem središču severno od glavnih kazinov. O mirnih protestih, ki so zaradi skupin vandalov ostali v senci nasilja in obračunov s policijo, poročajo še iz mnogih drugih mest – Atlante, San Francisca, Miamija, Portlanda, Denverja, Seattla in drugih. Tako ni čudno, da je veliko pozornosti dobilo drugačno dogajanje v Flintu v Michiganu, kjer se je protestna povorka končala pred glavno policijsko postajo. Tam pa si je šerif Chris Swanson snel čelado in v znak miru položil na tla pendrek ter vprašal protestnike, kaj hočejo. »Korakaj z nami,« je vzkliknil eden. In potem, ko so si segli v roke, je to skupaj s svojimi policisti tudi storil.