Čeprav se protest uradno začne vsak petek ob 19:00 uri, je bilo tudi danes v Ljubljani živahno že pred samim začetkom. Manjša skupina protestnikov se je zbrala pred stavbo, kjer ima svoje prostore stranka SMC. Pred stavbo so tudi s kredo na tla napisali »čas je za odstop«, kot pa je vidno na video posnetku, ki kroži po družbenih omrežjih, to ni bilo všeč tamkajšnjim policistom. Nekateri protestniki so bili zaradi dejanja tudi oglobljeni. Skupina je nato nadaljevala z mirnim kolesarjenjem.

Skupina kolesarjev se je nato povečevala iz minute v minuto in ob 19:00 je bilo v Ljubljani znova več tisoč protestnikov na kolesih.

Protestirajo vse generacije

Neposredno na kraju smo danes imeli tudi svojo ekipo, ki je iz terena poročala o aktualnem dogajanju in zbirala izjave med prisotnimi, zakaj so že peti petek zaporedoma kolesarili po Ljubljani. »Protestiram, ker moramo goljufivo oblast odstraniti, ker v kriznih časih z javnim denarjem ravna negospodarno in ker je čas, da se Slovenija pridruži skupini modernih zahodnih demokracij,« je povedal študent Matej.

Naj spomnimo, da so se protesti začeli zaradi sumljivih poslov pri nabavi zaščitne opreme, ki so jih v oddaji Tarča razkrili na RTV. To je tudi razlog zakaj se protestov udeležuje Gašper iz osrednje Slovenije, ki je povedal: »Na protestih vztrajam že četrti teden. Motijo me koruptivne afere z maskami. Ne mislim prenehati protestirati, dokler vlada ne odstopi«.

Trg republike znova ograjen

Policija je tudi ta teden ogradila osrednje mesto protestov - Trg republike. Protestniki so kljub temu tam obesili številne transparente z različnimi napisi, nekaj transparentov pa je tudi pred predsedniško palačo in poslopjem vlade.

Policisti nad »žaljive« transparente

Trg republike se je hitro začel polniti, prisotno pa je bilo tudi veliko policistov. Ti so dosedanje proteste po večini spremljali mirno, danes pa so številne protestnike popisali in jim tudi izrekli globe. V večini primerov se na policijskem zapisniku znašli protestniki, ki so imeli ob sebi transparent z domnevno žaljivim napisom. Množica se je na dejanje policistov odzvala z glasnimi žvižgi in vzklikanjem smrt fašizmu, svoboda narodu.

Zbiranje podpisov za odstop vlade in kazanje hrbta

Na trgu je bila danes postavljena tudi stojnica, kjer so ljudje lahko izpolnili izjavo, s katero vlado Janeza Janše pozovejo k odstopu.

Protestniki so točno ob 20:00 uri na Trgu republike obrnili hrbet državnemu zboru in v znak protesta so dve minuti molčali. Nato pa so začeli z različnimi vzkliki. Iz grl številnih ljudi se je tako sliši: »Nismo slepi, nismo gluhi in ne bomo tiho«.

Protestirajo tudi v Berlinu

Protesti na kolesih so potekali tudi v drugih slovenskih mestih, denimo v Mariboru, Celju in Lendavi. V središču Maribora se je po navedbah časnika Večer ob začetku protesta zbralo nekaj sto ljudi.

Slovenskim »kolesarjem« so podporo danes izrekli tudi somišljeniki v nemški prestolnici Berlin. Kot so zapisali v vabilu na protest na spletnem družbenem omrežju Facebook, se »Slovenke in Slovenci v Berlinu ... pridružujemo protestnemu pozivu k odstopu vlade Janeza Janše«. Prisotnost je napovedalo nekaj 10 ljudi.