Thaci je z odlokom mandat za sestavo vlade Hotiju podelil 30. aprila, potem ko je konec marca po samo dveh mesecih razpadla vlada desnosredinske LDK in nacionalističnega gibanja Samoopredelitev (Vetevendosje) premierja Albina Kurtija. Razpadla je po izglasovani nezaupnici Kurtijevi vladi 25. marca, ki jo je vložila LDK, ker vlada ni odpravila stoodstotnih carin na blago iz Srbije in BiH ter zaradi odstavitve vidnega člana stranke Agima Veliuja s položaja notranjega ministra.

Kurti, ki kot premier še vedno opravlja tekoče posle, je trdil, da je podelitev mandata članu LDK neustavna in zahteval izvedbo novih volitev, ko bo nevarnost novega koronavirusa mimo.

Njegova stranka je na ustavnem sodišču vložila zahtevo za oceno ustavnosti podelitve mandata Hotiju, ob tem pa sodišče pozvala, naj zadrži izvajanje te odločitve, dokler ne bo razsodilo o ustavnosti. Sodišče je nato zadržalo izvajanje odločitve do 29. maja oziroma do razsodbe.

V četrtek je objavilo soglasno odločitev, da sta podelitev mandata Hotiju in glasovanje v parlamentu o njegovi vladi v skladu z ustavo ter da je mogoče parlament razpustiti samo s podporo večine poslancev, ki pa je Kurti nima, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem je odprlo pot za glasovanje v parlamentu, ki bi lahko Kurtija po več kot dveh mesecih od izglasovane nezaupnice stalo položaja premierja.

Kurti je od izglasovane nezaupnice blokiral svojo zamenjavo, češ da ima njegova stranka Samoopredelitev pravico do imenovanja novega predsednika vlade ali razpustitve parlamenta in sklica predčasnih parlamentarnih volitev.

Potrditev novega premierja je blokiral tudi v parlamentu, čeprav si je LDK zagotovila večinsko podporo pri opozicijskih strankah in bivšega namestnika premierja Hotija predlagala za predsednika nove vlade.

Po objavi odločitve ustavnega sodišča so Kurtijevi privrženci že pozvali k protestom 5. junija po vsej državi. Pred objavo odločitve se jih je več tisoč zbralo v središču Prištine, da bi "vadili" protest ob spoštovanju fizične razdalje, ki je potrebna zaradi epidemije novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Thaci je na Facebooku vse stranke in institucije že pozval k spoštovanju odločitve ustavnega sodišča. K temu jih je pozval tudi posebni odposlanec ameriškega predsednika za dialog Beograda in Prištine Richard Grenell, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.