Nogometna zveza Slovenije je prvoligaškim klubom poslala obsežen protokol za dokončanje sezone v prvi ligi, ki jo bodo čez teden dni nadaljevali po skoraj treh mesecih premora. Kako se bodo igralci, trenerji, sodniki in spremljevalno osebje prilagodili novim razmeram? Imajo vsi klubi primerno infrastrukturo in dovolj sredstev, da bodo redno izpolnjevali stroga navodila nogometne zveze? Kako bodo številne omejitve zaživele v praksi? So nekatera navodila neživljenjska in nesmotrna glede na ugodno epidemiološko sliko v državi?

Na stadionu bodo vsi nosili masko

Nogometna zveza je protokol objavila razmeroma pozno, saj so bili prvoligaši v minulih dneh že dejavni na prijateljskih tekmah. Mnogi niso uporabljali zaščitnih mask, prav tako niso ohranjali varnostne razdalje, kar bo odslej veljalo kot kršenje protokola. V času tekme se bo na območju igrišča in uradnih prostorov lahko gibalo največ 95 akreditiranih oseb. Na tribunah in območjih za medije bo največ 118 ljudi, na varovanih območjih zunaj stadiona pa 39. Tekme bodo potekale brez navijačev in prostovoljcev, prisotnost policije in gasilcev pa bo odvisna od presoje klubov.

Uporaba zaščitnih mask bo obvezen del opreme za vse udeležence tekme. Izjema so igralci in sodniki, ki bodo sneli masko na ogrevanju in med tekmo. Določene omejitve bodo veljale tudi za trenerje, ki bodo brez maske v času vodenja tekem in medijskega termina. Odslej bo na tekmah prisotnih največ deset novinarjev – po eden iz vsakega medija. V prednosti bodo nacionalne medijske hiše, za najodmevnejše tekme ob povečanem zanimanju novinarjev pa bo nogometna zveza poskušala najti ustrezno rešitev. Derbi med Olimpijo in Mariborom bo v Stožicah v drugi polovici junija po štirih odigranih krogih.

Prhanje v domači kopalnici

Vsem udeležencem tekme bodo na vhodu stadiona z brezkontaktnim termometrom izmerili telesno temperaturo. Kdor bo kazal znake bolezni covid-19, ne bo imel vstopa na športni objekt. Nogometašev ne bodo testirali na novi koronavirus, kot to denimo počnejo v Nemčiji. Klubi bodo morali zagotoviti ustrezno količino razkužila za roke, razkuževanje površin v garderobah pa bo potekalo tudi med tekmo. Redno bodo razkuževali tudi žoge, pobiralci žog ob igrišču pa si bodo morali po vsakem stiku z žogo razkužiti roke. Vsak klub bo moral določiti osebo, ki bo imela odgovornost za izvajanje higienskih standardov, pri čemer ni znano, kdo bo skrbel za nadzor glede upoštevanja vseh ukrepov.

Moštva se bodo na gostovanja pripeljala z avtobusom, na katerem bodo morali igralci vzdrževati razdaljo metra in pol. Nasprotnika bosta na stadion prispela ločeno, tik pred tekmo ne bo niti skupinskega fotografiranja niti rokovanja med igralci in sodniki. Nogometna zveza priporoča, da se igralci istega moštva razporedijo v različnih garderobah. Če to ne bo mogoče, zveza priporoča časovno ločevanje uporabe garderobe, kar pomeni, da igralci istega moštva v slačilnici niso prisotni istočasno. Varnostno razdaljo bodo morali upoštevati tudi akterji na klopi, zato bodo nekateri rezervni igralci sedeli na tribuni. Nogometna zveza ob doseženem zadetku odsvetuje telesni stik med igralci, ki jim priporočajo individualno uporabo tušev ali prhanje doma. Kdor ne bo upošteval veljavnih higienskih standardov, mu bo organizator tekme lahko odvzel akreditacijo in ga pozval k odhodu s prizorišča.