Vlada je v ponedeljek ocenila, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog zakona, ki ga je vložila Levica, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Poleg tega meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj.

Na pomen socialnega dialoga je popoldne opozoril tudi premier Janez Janša, ki je na twitterju zapisal, da takšnega zakona »ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu«. Dodal je, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

Koordinator Levice Luka Mesec je medtem odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu.

Po Meščevem mnenju smo v korona krizi spoznali, da lahko nakupe opravimo tudi v drugih dneh oz. za to ne potrebujemo nedelje. Po njegovih besedah sicer trgovinska zbornica in številni lobisti pravijo, da je ukrep v škodo delavcem, ki želijo v nedeljah delati zaradi dodatkov.

A v Levici izpostavljajo anketo Sindikata delavcev v trgovini Slovenije med njihovimi člani, ki kaže, da več kot 90 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. "To pomeni, da si želijo nedeljo kot prosti dan, ne glede na to, da jih lastniki trgovin poskušajo podkupiti z dodatki," je danes dejal Mesec.