Sodobne serije kopalniške opreme tako v ospredje postavljajo visoko raven udobja in širok nabor uporabnosti posameznih kopalniških elementov, kar omogoča različne kombinacije za oblikovanje kopalnice po meri vsakega posameznika ali družine. Zato »po meri« ne pomeni le merilo v centimetrih!

S sodobno kopalniško opremo lahko danes vsako kopalnico oblikujete skladno s svojimi željami in poudarkom na uporabnosti. S širokim naborom izdelkov, ki združujejo različne oblike in dimenzije tuškabin, umivalnikov, umivalnikov za goste, kopalnih kadi, bidejev, WC-školjk in WC-školjk brez roba za lažje čiščenje …, so ponudniki kopalniške opreme ustvarili idealno ponudbo za vse okuse in izzive.

Čistoča je ključna

Poleg elegantnega videza in funkcionalnosti je čistoča kopalnice v vsakem primeru ključna, da se v njej počutimo dobro. Je pa to hkrati prostor, ki ga je najtežje očistiti in nam predstavlja eno najbolj nadležnih domačih opravil. Naše življenje lahko znatno olajšamo s primerno izbiro sanitarnih elementov, ki poleg estetike ponujajo še praktičnost. Čiščenje kopalniških prostorov občutno olajšajo primerna sanitarna tehnika, ki je skrita v steno, stenski elementi, ki se ne dotikajo tal, straniščne školjke brez roba, breznivojske prhe in praktično pohištvo, ki skrije vse kozmetične pripomočke, na katerih se sicer lahko nabira prah. Vseeno so priročne odlagalne police še vedno dobrodošle.

Podometni sistemi so dober in že preizkušen način za boljšo zasnovo kopalnice tako z vidika oblikovanja kot tudi lažjega čiščenja. Splakovalni kotliček denimo, na katerem se sicer običajno nabira prah, je lahko skrit v steni, kar že pomeni manj površin za čiščenje. Tudi stenske straniščne školjke ki se ne dotikajo tal, so danes standard, saj omogočajo lažje čiščenje celotne kopalnice, vključno s tlemi. Enako velja za stensko kopalniško pohištvo, ki prav tako omogoča, da bodo tla prosta in zato lažje očiščena.

Nova aktualna zgodba pri opremi kopalnic so straniščne školjke brez roba. Niso samo prijetne na pogled, ampak je čiščenje posebno enostavno. Te školjke predstavljajo genialnost v sodobni kopalniški keramiki, saj popolnoma odpravljajo vse notranje robove, torej elemente, na katerih se lahko kopičijo mikrobi in ki lahko ovirajo čiščenje. Zaradi posebne keramične glazure, ki je popolnoma gladka in brez por, je čiščenje še dodatno olajšano.

Prevladuje pravokotnik, a to ni nujno

Tudi manjši kopalniški prostori z ustrezno opremo ne delujejo nujno utesnjeno. V kopalniškem tlorisu trenutno prevladuje pravokotnik (kar pa ni nujno) – oblika, ki opredeljuje nadglavne, breznivojske prhe, stenske in stropne plošče. Integrirana, nevsiljiva oblika in neprekinjena površina se lahko elegantno mešata s prostorom. Uporaba kopalnice je bolj preprosta, če posežemo po materialih, ki so enostavni za vzdrževanje. Z njimi lahko sledimo trendu preprostosti. Da pa prostor ne bo dolgočasen, mu vdahnemo malo (ali več!?) modne igrivosti, ki jo lahko ustvarimo z nekonvencionalnimi samostoječimi kopalniškimi elementi, kot so umivalniki in kadi, ki jim pritičejo samostoječe kopalniške armature.

Kopalniško pohištvo se vse bolj prilagaja potrebam uporabnikov. Dodana vrednost sodobnega kopalniškega pohištva so številne domiselne funkcije, ki omogočajo svobodo pri oblikovanju. Notranjost pohištva je povsem prilagodljiva – rešitve za shranjevanje ponujajo škatle za organizacijo izvlečnih predalov in odložišča na notranjih straneh vrat omaric. Oblikovalci kopalniškega pohištva posebno pozornost posvečajo izbiri kakovostnih materialov in površin, kot so steklo, kovina, lakirane površine ali les, hkrati pa omogočajo tudi individualno sestavo posamičnih vrst pohištva. Pri izbiri pohištva se lahko poigrate tudi z izbiro barv, saj so vsi elementi na voljo v modnih ali klasičnih barvah. Z izbiro podumivalniških omaric, visokih omaric, omar z ogledali in inovativnimi rešitvami za police so kopalnice danes lahko zelo lične in predvsem uporabne. Tudi za sprostitev po napornem delavniku oziroma pred odhodom na krepčilni spanec. Pa tudi za jutranje prebujanje! (ktm)