Črnogorski premier Duško Marković je v ponedeljek sporočil, da bodo junija odprli meje za tiste države, kjer je število okuženih z novim koronavirusom manjše od 25 na 100.000 prebivalcev. Med državami je navedel Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Madžarsko, Albanijo in Grčijo.

Provladni portali v Srbiji so odločitev črnogorske vlade predstavili kot napad na Srbijo, Črno goro pa obtožili, da je fašistična in rasistična država. Glavni krivec za odločitev je po njihovem predsednik Črne gore Milo Đukanović, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbska premierka Ana Brnabić je v odzivu dejala, da Srbija ne bo sprejemala povračilnih ukrepov proti Črni gori in da ne bo zaprla meja za črnogorske državljane, tako kot je to storila Črna gora za srbske. Še tesneje pa bodo njene meje ostale zaprte za "črnogorske mafijce in kriminalne klane", je dejala v ponedeljek zvečer za televizijo Pink.

"Takšen odnos črnogorskega premierja je poslal jasno sporočilo državljanom Srbije. Prosim državljane, naj v čim večjem številu in čim dlje ostanejo v Srbiji" in naj "ne gredo tja, kjer niso zaželeni", je dodala.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je za časnik Blic ocenil, da gre za smešno in nesmiselno odločitev Podgorice ter da Črna gora z zaprtjem meja za Srbe sama sebi povzroča škodo. Po podatkih črnogorskega statističnega urada je bilo sicer leta 2018 34,4 odstotka tujih turistov v Črni gori iz Srbije, BiH, Kosova in Rusije.

Oglasil se je tudi srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, ki meni, da odločitev o zaprtju meja za Srbe iz Srbije in Republike srbske v BiH kaže na negativen odnos črnogorskih oblasti do srbske skupnosti in Srbske pravoslavne cerkve. Meni, da si želi Podgorica z zapiranjem meja olajšati reševanje problemov s srbsko skupnostjo v državi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Črnogorski premier Marković je omenjeno odločitev o odprtju meja v juniju sporočil potem, ko je država v ponedeljek objavila, da je prva država v Evropi brez koronavirusa. Že 20 dni zapored namreč v Črni gori niso potrdili nobene nove okužbe, niso imeli tudi nobenega aktivnega primera okužbe.

Črnogorske zdravstvene oblasti so napovedale, da bodo razglasile konec epidemije, ko v državi 28 dni zapored ne bodo potrdili nobene nove okužbe. To bi se lahko zgodilo 2. junija.

Odnosi med Srbijo in Črno goro so napeti od letošnje uveljavitve za Srbsko pravoslavno cerkev (SPC) spornega zakona o svobodi veroizpovedi v Črni gori, v skladu s katerim naj bi SPC odvzeli lastništvo nad okoli 700 verskimi objekti v državi. Uradni Beograd in SPC trdita, da je zakon uperjen samo proti SPC, ki ji želi Podgorica "odvzeti cerkve in samostane".

Nemške prostitutke pozivajo k odpravi omejitev za prostitucijo

Združenje nemških prostitutk je v ponedeljek pozvalo k opustitvi omejitev pri spolnih uslugah, ki so jih v Nemčiji uvedli zaradi novega koronavirusa.

Ni več upravičeno, da so bordeli še naprej zaprti in da je prostitucija še naprej prepovedana, je združenje zapisalo v odprtem pismu 16 nemškim poslancem, ki so pozvali k splošni prepovedi plačevanja za spolne odnose.

V luči umirjanja epidemije novega koronavirusa v državi bi morali tudi spolni industriji "znova omogočiti, da začne služiti in strankam ponujati dobre storitve, ki so človeške". Med krizo koronavirusa so lahko takšne storitve "življenjskega" pomena za stranke, so zapisali.

V Rusiji covid-19 zahteval največ življenj v enem dnevu

V Rusiji so danes zabeležili največ smrti zaradi covida-19, hkrati pa je po koronavirusni bolezni 19 tudi okrevalo največ bolnikov. V zadnjih 24 urah je umrlo še 174 bolnikov, skupno 3807. Okrevalo jih je 12.331, kar je skoraj 40 odstotkov več, kot je znašal prejšnji rekord z 20. maja.

V zadnjih 24 urah so potrdili še 8915 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 362.342, kar je tretje največje število okužb na svetu po ZDA in Braziliji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Madžarskem naj bi izredne razmere zaradi covida-19 odpravili 20. junija

Madžarska vlada bo danes v parlament vložila predlog zakona, s katerim naj bi 20. junija odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli 11. marca zaradi epidemije novega koronavirusa, je danes sporočila pravosodna ministrica Judit Varga.

Koronavirus se še vedno pospešeno širi v Braziliji, Peruju in Čilu

Koronavirus se še vedno pospešeno širi v Braziliji, Peruju in Čilu, je danes sporočila Panameriška zdravstvena organizacija in glede tega izrazila zaskrbljenost.

"V Južni Ameriki smo zaskrbljeni zlasti zaradi dejstva, da je bilo minuli teden zabeleženo število smrtnih žrtev v Braziliji najvišje v sedemdnevnem obdobju od začetka epidemije," je danes dejala direktorica organizacije Carissa Etienne.

V Italiji najmanj smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu doslej

V Italiji je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo 78 ljudi, kar je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA najmanj od konca februarja. Dan pred tem je denimo število smrtnih žrtev znašalo 92, je sporočila italijanska civilna zaščita.

Dogovor Češke, Madžarske in Slovaške o omejenem odprtju meja

Madžarska se je pridružila dogovoru Češke in Slovaške, v skladu s katerim bodo njihovi državljani ob časovni omejitvi lahko prehajali meje med temi tremi državami, je danes tvitnil češki premier Andrej Babiš.

Babiš je v ponedeljek sporočil, da sta se s slovaškim kolegom Igorjem Matovičem dogovorila, da bodo v sredo odprli meje med državama. Dogovoru se je danes pridružila tudi Madžarska.

Državljani teh treh držav bodo mejo lahko svobodno prehajali, vendar se bodo morali v domovino vrniti v 48 urah. V primeru, da bo oseba ostala v sosednji državi dlje kot 48 ur, se bo v domovino lahko vrnila z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom ali pa ji bodo odredili 14-dnevno karanteno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.