Ekspresno se je končalo sojenje 24-letnemu Jasminu Suljiću, ki je lanskega 2. oktobra le nekaj minut po polnoči z nožem napadel 34-letnega Bovčana Romana Komaca, ga zabodel kar dvanajstkrat in mu vzel življenje. Novogoriška sodnica Darinka Kogoj je sojenje izpeljala v enem samem tednu, obravnave so potekale vsak dan, danes pa je razglasila sicer še nepravnomočno sodbo: Jasmin Suljić je kriv kaznivega dejanja umora, kazen pa je 18 let zapora. Tožilstvo je po koncu sojenja v petek zahtevalo 25 let, obramba pa je menila, da ni šlo za naklepni umor, poudarjala je Šuljićevo zmanjšano prištevnost. Obtoženi se je tudi opravičil prizadetim in izrazil obžalovanje, opravičilo za nizkotno dejanje pa je iskal v ljubosumju.

Svojci in prijatelji umorjenega razočarani

Že ob koncu sojenja pa tudi pred današnjo razglasitvijo sodbe se je pred novogoriškim sodiščem zbralo več prijateljev in svojcev umorjenega bovškega didžeja. Nad odločitvijo sodnice, da Šuljića v zapor pošlje za 18 let (najvišja možna kazen je 30 let), so bili razočarani. »Sem v takšnem šoku, da v tem trenutku ne vem niti, kako mi je ime,« je povedala sestra umorjenega.

A je bila sodnica v obrazložitvi zelo jasna. Upoštevala je mnenje Šuljićeve odvetnice, da je bil njen klient bistveno zmanjšano prišteven, sicer bi drugače zakril svoje sledi in najverjetneje zbežal s kraja zločina. A je dejanje storil na zahrbten način. Po celodnevnem popivanju je okrog polnoči prišel do stanovanja žrtve. S seboj je imel večji lovski nož, ki ga je skrival pod majico. Po vstopu v stanovanje je ugotovil, da 34-letnik ni sam, zato ga je povabil pred vhodna vrata in ga tam napadel. Komac napada ni pričakoval, niti braniti se ni mogel, je ocenila sodnica. Zaradi poškodb vitalnih organov je izkrvavel, usodne so bile rane v hrbet. Suljić je dejanje sicer priznal, izgovarjal se je na ljubosumje, češ da mu je neki žrtvin sorodnik rekel, da naj bi umorjeni in Suljićevo dekle »nekaj imela«, spominja pa da se le prvega vboda, drugih ne. Na njegovo prištevnost alkohol ni vplival, je pa po prvem vbodu nadaljeval v »afektu besa«, je glede na izvedenska mnenja ocenila tudi sodnica in upoštevala še njegovo nekaznovanost in življenjske razmere v otroštvu.

Ostaja v priporu

Obsojeni, ki je na Bovško v iskanju zaposlitve prišel iz Bosne in Hercegovine in je našel mesto kuharja v eni od bovških gostiln, bo do pravnomočnosti sodbe ostal v priporu, po tem pa bo lahko zaprosil tudi za prestajanje kazni v domovini.