Kim Young-hee se bori za pravice delavcev v podjetju Samsung. Južnokorejski konglomerat in multinacionalno podjetje ima sedež ravno v Seulu. Podjetje je močno zaznamovalo njegovo življenje, ko so ga pred približno 30 leti odpustili, ker je skušal ustanoviti sindikat delavcev. Vse od takrat protestira in je odločen, da ne bo odnehal, dokler Samsung ne bo izboljšal delovnih pogojev in dal delavcem ustrezne pravice.

»Celo življenje sem bil predan podjetju. Na začetku nisem mogel spati več kot teden dni, saj nisem vedel, ali bom lahko karkoli dosegel proti Samsungu. Ne mislim odnehati. Raje umrem, kot da se sedaj ustavim. Če preneham zdaj, kdo se bo naprej boril,« je za BBC povedal Kim. Večkrat se njegovemu protestu pod stolpom pridružijo drugi protestniki, med njimi tudi sedanji in nekdanji delavci v podjetju Samsung.

»Varnost gospoda Kima je naša prioriteta in sodelovali bomo v pogajanjih. V nasprotju z nekaterimi navedbami je bil gospod Kim odpuščen v skladu s pravili družbe. Samsung obžaluje trenutno stanje in poskuša rešiti nerešeno vprašanje,« so se odzvali iz podjetja.

Lani obtoženi zaradi sabotiranja delovnega sindikata

Lani decembra je sodišče v Seulu obsodilo predsednika upravnega odbora največjega proizvajalca telefonov Samsung Electronics Lee Sang-hoona in izvršnega podpredsednika Kang Kyung-hoona zaradi sabotiranja sindikata. »Ponižno priznavamo, da razumevanje in pogled podjetja na sindikate v preteklosti nista izpolnila pričakovanj družbe,« so v skupni izjavi takrat zapisali v podjetjih Samsung Electronics in gradbeni družbi Samsung C&T, kjer so bili vodilni prav tako obsojeni kršenja zakonodaje, ki ureja delovanje sindikatov. Takrat so se zavezali, da se kršitve ne bodo ponovile.

Eden izmed sodelujočih protestnikov je povedal, da je med preiskavo, ki je potekala proti podjetju, izvedel, da je bil s strani podjetja zasledovan in pod posebnim nadzorom. »Bilo je grozno, ko sem izvedel, da so vohunili za menoj,« je povedal.