Vzpon kluba na evropski vrh se je začel leta 2013, ko ga je prevzel Sergej Samsonenko. Lastnik verige stavnic je poleg ženske prevzel tudi Vardarjevo moško ekipo in nogometni klub z istim imenom. V rokometni klub je takoj pripeljal kopico vrhunskih igralcev, med katerimi je bil tudi Matjaž Brumen, takrat član Cimosa iz Kopra. »Samsonenko je super človek, dober in preprost, komunikativen in sproščen, živi za šport in veliko se druži z igralci. Mogoče le na vse skupaj gleda malce preveč čustveno in posluša številne 'pametnjakoviče',« je pred leti v intervjuju za Dnevnik dejal Matjaž Brumen, ki je v Skopje prišel pred sezono 2013/14.

Vujović je moral oditi iz Skopja

Ob prihodu je Rus zamenjal trenerja Veselina Vujovića, čeprav je osvojil naslov prvaka Makedonije in Vardarju priigral nastop v ligi prvakov. Na finalni tekmi državnega prvenstva proti Metalurgu je Vujović po igrišču preganjal sodnika in jima grozil, se poskušal izviti iz rok svojih igralcev, ki so ga komaj krotili, da ni naredil še večjega incidenta… Makedonska zveza ga je kaznovala z enoletno prepovedjo opravljanja funkcije, Samsonenko pa je poskrbel za neverjeten in edinstven primer v zgodovini rokometa. Sklenil je, da bosta moško in žensko ekipo Vardarja trenirala – mož in žena: igralce Zoran Kastratović (sočasno je bil selektor Črne gore), igralke pa njegova žena Indira.

Toda Samsonenko ni vlagal le v igralski in strokovni kader, ampak tudi v klubsko infrastrukturo. V Skopju je zgradil in avgusta 2014 odprl nov športni center z dvorano za 5700 gledalcev, ki so jo poimenovali po makedonskem revolucionarju Janetu Sandanskem, ob njej štirizvezdični hotel Rusija, manjšo dvorano za 500 ljudi, bazene, savne, fitnese, restavracije, teniška igrišča… Naložba, ki jo je skoraj v celoti financiral sam, je znašala 15 milijonov evrov. A po lepih časih je leta 2017 v pismu za javnost nepričakovano objavil, da se nepreklicno umika iz vseh klubov v Skopju. Kot razlog je navedel, da ga je javnost kritizirala, ker je dvignil cene vstopnic za tekmo Vardarja proti Fenerbahčeju v boju za skupinski del evropske nogometne lige (od 32 do 50 evrov). Kljub napovedanemu umiku je ceno vstopnice za nogometno tekmo spustil na pet evrov.

Rusove težave zaradi politike

A jasno je bilo, da je njegova odločitev o umiku povezana s politiko. Takrat se je v Makedoniji zamenjala vladajoča stranka, kar je negativno vplivalo na njegove posle v državi. Toda po prvem Vardarjevem naslovu prvaka Evrope leta 2017 si je zdaj 52-letnik premislil, a ne za dolgo. Sredi minule sezone 2018/19 je znova napovedal nepreklicni umik, a druga evropska lovorika je spet spremenila njegovo odločitev. Vendar spet ne za dolgo, kajti pred nekaj meseci je že tretjič napovedal dokončen umik, Sergej Samsonenko pa je takrat dejal: »Vardar kljub naslovu prvaka Evrope od države ni dobil nobene pomoči. Nesmiselno je, da je klub denarno še naprej le na mojih ramenih, zato po koncu sezone odhajam. A bom igralce izplačal do zadnjega centa. Z njimi sem podpisal anekse k pogodbam, dolgovi pa bodo poravnavi najkasneje do 31. 12. 2020.«

Zaradi napovedanega črnega scenarija so igralci začeli množično zapuščati Skopje: Slovenca Staš Skube in Domen Sikošek Pelko, Brazilec Jose De Toledo, Rusa Pavel Atman in Danil Šiškarjev, Alžirec Khalifa Ghedbane, Latvijca Dainis Krištopans in Arturs Kugis, Belorus z ruskim potnim listom Sergej Gorbok (nekoč Harbok)… A pred dnevi je prišlo do preobrata, saj se je na predsedniški stolček vrnil Mihajlo Mihajlovski – tisti, ki je leta 2013 klub tudi predal Samsonenku. »Vardar ne bo umrl, Vardar bo še naprej živel. Moja glavna želja in cilj je, da ostaja na visoki ravni, čeprav verjetno na vsaj malce nižji kot doslej. Poskrbel bom za sredstva za nemoteno delovanje, dolgove bo pokril Samsonenko,« pravi Mihajlo Mihajlovski, sočasno tudi predsednik regionalne lige Seha.

Da mu velik del igralcev verjame, potrjuje tudi dejstvo, da so dosedanje pogodbe že podaljšali Hrvat Ivan Čupić, Nemec Christian Dissinger, Rusa Timur Dibirov in Gleb Kalaraš, makedonska legenda in kapetan Stojanče Stoilov, prišlo pa je tudi nekaj odmevnih okrepitev (Makedonec Filip Taleski, Rus Dmitrij Santalov, Francoz Robin Cantegrel). A slaba vest za aktualnega prvaka Evrope je, da ne bo mogel braniti lanske lovorike iz Kölna. Evropska zveza EHF je že pred časom za zeleno mizo odpovedala osmino finala in četrtfinale v ligi prvakov, na decembrski sklepni turnir pa administrativno uvrstila najboljše štiri ekipe po skupinskem delu (Barcelona, PSG, Kiel, Veszprem).

Čupić popljuval evropsko zvezo

Vardar bo tako prvi v zgodovini, ki ne bo mogel braniti lovorike, kar je razjezilo tudi hrvaškega igralca Ivana Čupića. »To je sramotno, neregularno, nepošteno in nešportno. Sliši se kot neslana šala, a je kruta realnost. Nikomur ni mar za klube, zato bi se jim ti morali upreti. Veliki in bogati klubi igrajo, manjši služijo le za promocijo rokometa. A glavno vprašanje je, koliko klubov bo preživelo, kajti za rokomet prihajajo še težji časi.«