Netanjahu je ob prihodu na okrožno sodišče dejal, da prihaja z visoko dvignjeno glavo. 70-letni premier, ki je obtožen podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja, je ponovno zanikal očitana mu dejanja in obtožbe proti njemu označil za smešne in za poskus, da se zruši oblast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policiji in državnemu tožilstvu je Netanjahu očital, da so si obtožnico proti njemu izmislili. Zahteval je tudi prenos sojenja v živo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Netanjahu je na sodišče prišel v spremstvu telesnih stražarjev, v sodno dvorano pa je stopil skupaj s svojimi odvetniki, z zaščitno masko na obrazu.

Za sojenje Netanjahuju bodo pristojni trije sodniki. Zaslišali naj bi več kot 300 prič. Predsedujoča sodnica Rivka Feldman-Friedman ima po navedbah dpa že izkušnje s sojenji v zvezi s korupcijo. Sodelovala je že v odboru sodnikov, ki so leta 2015 obsodili Netanjahujevega predhodnika, bivšega premierja Ehuda Olmerta.

Prvi dan sodnega procesa bodo Netanjahuja seznanili z obtožnico, sam pa bo moral potrditi, da je razumel njeno vsebino. Med drugim mu očitajo vplivanje na medije, sumljive posle s podjetji in sprejemanje luksuznih daril od poslovnežev v zameno za usluge.

To je prvič v zgodovini Izraela, da so obtožnico vložili proti aktualnemu premierju. V primeru, da bo spoznan za krivega, Netanjahuju grozi do deset let zapora. Sojenje bi lahko sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trajalo mesece ali celo leta.

Izraelsko ministrstvo za pravosodje je ta teden odločilo, da se bo moral Netanjahu ob začetku sodnega procesa osebno pojaviti na sodišču. To je utemeljilo z navedbo, da je treba zagotoviti zaupanje javnosti v pošten sodni proces.

Pred sodiščem se je danes v podporo Netanjahuju kot tudi proti njemu zbralo več sto ljudi. Njegovi podporniki so vzklikali gesla proti izraelskemu sodnemu sistemu, mahali z izraelskimi zastavami in nosili napise kot "Bibi, imamo te radi" ter "Bibi, nisi sam". Protestniki so se zbrali tudi pred Netanjahujevo rezidenco v središču mesta, še navaja dpa.

Le nekaj ur pred začetkom sodnega procesa je Netanjahu skupaj s svojim novim političnim partnerjem Benijem Gancem, ki zaseda položaj obrambnega ministra, vodil prvo skupno sejo vlade. "Ta vlada zastopa celoten izraelski narod," je dejal po poročanju dpa.

Kot eno najpomembnejših nalog vlade, ki je zaprisegla pred enim tednom, je izpostavil boj proti novemu koronavirusu. Na današnji seji so odločali tudi o sestavi različnih odborov, med drugim tudi varnostnega kabineta.