»Dva meseca pred cvetenjem je bilo pravzaprav brez padavin in seveda smo bili zelo prestrašeni, kaj se bo dogajalo naprej,« je za STA priznala Veselova. Oljka v času pred cvetenjem namreč nujno potrebuje padavine, da pride do potrebnih hranil.

Kot trenutno kaže, pa so nastavki presenetljivo dobri, kar gre pripisati tudi lanski slabi letini. Običajno si namreč sledijo letine z večjo in manjšo rodnostjo, saj si rastlina vmes opomore.

Vendar dobri nastavki še ne pomenijo nujno, da bo sledila dobra oploditev. Tako trenutno strokovnjaki še ne vedo, kakšen vpliv bo na oploditev imela suša, je dodala vodja centra za oljkarstvo. Poleg tega je te dni, ko se je začelo cvetenje oljk, tudi močno pihalo, kar ima prav tako lahko za posledico slabšo oploditev.

Kakšna bo dejanska oploditev dreves, se ponavadi vidi vsaj mesec dni po cvetenju, tako da običajno preverijo stanje po nasadih sredi julija. Takrat bo tudi bolj jasno, kaj lahko pridelovalci pričakujejo od letošnje sezone.

Veselova je ob tem opozorila še na prisotnost glivične bolezni oljk t.i. pavjega očesa, ki je verjetno še posledica lanskih okužb. Tam, kjer se je pojavila bolezen - predvsem gre za sorto istrska belica v nižjih, neprezračenih nasadih -, utegne to povzročiti še dodatne probleme, denimo slabšo naloženost rastlin.