Celjski nepremičninski mogotec, ki lastniško obvladuje lepo število dražjih nepremičnin po vsej Sloveniji, med drugim tudi tri Eurotasove hotele na slovenski obali, je na celjsko okrožno sodišče prišel v družbi odvetnika Stojana Zdolška. Zagovarjati bi se moral zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pridobitve polmilijonske protipravne premoženjske koristi pri gradnji garažne hiše ob jeseniški bolnišnici.

A je bil predobravnavni narok hitro končan, saj je obtoženi Jančar na sodišče prišel z že sklenjenim sporazumom o priznanju krivde, ki ga je s tožilstvom podpisal sredi maja. Sodnica ga danes še ni sprejela, saj mora v zvezi s pridobitvijo protipravne premoženjske koristi predtem zaslišati še avstralskega državljana, zato je narok za izrek kazenske sankcije prestavila na konec avgusta. Za drugoobtoženega Jureta Paušerja, nekdanjega direktorja Avioprojekta, ki je pridobil posel gradnje garažne hiše pri jeseniški bolnišnici, pa sploh ni bilo izkazano, da je vabilo na sodišče prejel, zato bo sodnica predobravnavni narok zanj opravila ločeno. Razpisala ga je za 10. junij.

Nenavadno posojilo se je izgubilo

Spomnimo, da je podjetje Avioprojekt, ki je bilo leta 2008 v Jančarjevi lasti, takrat pridobilo posel gradnje garažne hiše ob bolnišnici na Jesenicah, čeprav ni kandidiralo na javnem razpisu niti ni izpolnjevalo pogojev, saj je bilo ustanovljeno šele leto prej. Stroški gradnje garažne hiše so bili ocenjeni na 2,4 milijona evrov, Jančar kot lastnik Avioprojekta pa je imel v načrtu, da na garažni hiši zgradi še heliport. Pri Hypo Leasingu je za omenjeno naložbo najel kredit v višini 7,2 milijona evrov. Razlika med najetim kreditom in ceno gradnje, torej skoraj pet milijonov evrov, je poniknila neznano kam. Ker garažni hiši zaračunavanje parkirnine ni prinašalo želenega dobička, temveč so stroški vzdrževanja celo presegali letni donos, je Avioprojekt pristal v stečaju. Hypo Leasigu je ostal dolžan tudi obroke za lizing. Ko je začela sporne posle preiskovati policija, je Jančar zatrjeval, da z več kot 7-milijonskim posojilom nima nič, saj naj bi šlo za posle direktorja Avioprojekta Jureta Paušerja in Zvonka Petka, ki je omenjeno podjetje pozneje kupil. A to, kot kaže, ni povsem držalo.

Jančar je bil namreč tisti, ki je s Paušerjem še kot direktor Avioprojekta podpisal pogodbo o pridobitvi upravljavskih pravic za zunanje parkirišče kot tudi pooblastilo za podpis posojilne pogodbe s Hypo Leasingom. Po poročanju portala Pod črto je še pred stečajem Avioprojekta sledil manever, ki je bil ključen in s katerim je bilo lastništvo preneseno na podjetje, katerega lastništvo se je po še enem vmesnem podjetju izgubilo v davčnih oazah. Izginila naj bi tudi poslovna dokumentacija podjetja, s tem pa so se zabrisale tudi sledi toka 7,2 milijona evrov vrednega posojila. Sporne posle v zvezi z gradnjo garažne hiše je organom pregona sicer naznanil svet zavoda jeseniške bolnišnice leta 2014, preiskava pa je trajala več kot štiri leta, preden so ovadbo prejeli na specializiranem državnem tožilstvu.