Narave ni dobro prehitevati

S presajanjem plodovk na prosto je namreč dobro počakati do sredine maja, da nas ne presenetijo nizke temperature in prevelika dnevno-nočna nihanja, za kar so zelo občutljive. Plodovke so zahtevne glede preskrbe s hranili. Predvsem potrebujejo dovolj fosforja in kalcija za krepitev odpornosti. Zato že zemljo za sajenje skrbno pripravimo in jo oskrbimo z dovolj hranili. Priporočljivo je vsakoletno dodajanje zrelega komposta, vsaj kilogram na kvadratni meter površine oziroma za plodovke primernega substrata. Paradižnik, paprika, jajčevci, feferoni, bučke, kumare in podobno spadajo v skupino bolj požrešnih vrtnin. Zato prst pred presajanjem obogatimo s kompostom, kompostiranim, dobro uležanim hlevskim gnojem z ekoloških kmetij ali s kupljenimi organskimi gnojili, kot so kompost, kompost deževnikov – vermikompost, organsko gnojilo iz netopirjevih iztrebkov v prahu ali briketih in dehidriran hlevski gnoj v obliki briketov.

Ko zalivamo, zalijmo izdatno

Ob sajenju vsaki rastlini dodamo briketirano organsko gnojilo, ki se sprošča počasi, vso rastno sezono, pomembno pa je, da ne pride v neposredni stik s koreninsko grudo (posujemo in rahlo zakopljemo ga okrog sadike). Med rastno sezono rastline po potrebi dognojujemo še s specializiranimi mineralnimi gnojili, lahko prek korenin ali foliarno prek listov. Na voljo imamo specializirana tekoča in  granulirana gnojila. Rastline moramo redno zalivati, ni treba vsak dan, ko pa zalivamo, zalijmo izdatno – nekaj litrov vode na rastlino v polni rasti – seveda odvisno od vremena. Če imamo rastline v rastlinjakih, jih redno zračimo, da omilimo napad raznih glivičnih obolenj.

Plodovke sicer lahko vzgojimo tudi sami, če imamo ustrezne pogoje, a je zadnje čase bolj praktično, da kupimo sadike v specializiranih prodajalnah. Ko kupujemo sadike, moramo izbirati pazljivo. Sadike paradižnika in paprike morajo biti nizke in čokate. Listi morajo biti temno zeleni (včasih je svetlejša barva značilnost sorte), nepoškodovani, internodiji – deli stebla med dvema kolencema z listi – kratki, rastlina pa brez cvetov ali celo plodov. Če se le da, preverite tudi korenine. Koreninski sistem mora biti močan, korenine bele barve.

Večina plodovk potrebuje oporo

Sadike bučk in kumar naj imajo največ tri do štiri liste. Tudi te ne smejo biti blede in pretegnjene, koreninski sistem pa naj bo lepo razvit in zdrav. Sadike posadimo vse do prvih listov. Po spodnjem delu stebla poženejo korenine, ki dodatno prispevajo k boljši stabilnosti rastline ter oskrbi z vodo in v njej raztopljenimi hranilnimi snovmi. Večina plodovk potrebuje oporo, ki jo lahko kupimo v specializiranih trgovinah ali pa jo pripravimo sami, kar ni zahtevno. Le pri privezovanju pazimo, da vez ni pretesna, saj se rastlina z rastjo debeli. (ktm)