Z dvema mesecema in pol zamude se danes v Pekingu začenja letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki je z okoli 3000 delegati največje zakonodajno telo na svetu. Glavno sporočilo kongresa je že s tem, da se je končno začel, ta, da je Kitajska epidemijo dovolj obvladala, da se lahko življenje normalizira. Ob tem, ko je tudi pozornost vse svetovne javnosti usmerjena k dogajanju v zvezi z virusom in posledicami, pa bi zasedanje ljudskega kongresa lahko zadalo smrtni udarec avtonomiji in svoboščinam Hongkonga.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je govornik ljudskega kongresa namreč napovedal sprejetje zakona o nacionalni varnosti za območje Hongkonga, s katerim bi po navedbah lokalnega tiska prepovedali vsakršno obliko spodkopavanja centralne oblasti v Pekingu, odcepitev, tuje vmešavanje, terorizem in vse dejavnosti uporništva. Zaveza o sprejetju zakona o nacionalni varnosti je sicer zapisana v temeljnem zakonu Hongkonga, nekakšni ustavi, ki velja od prehoda izpod britanske pod kitajsko oblast leta 1997. Toda v Hongkongu zakona o varnosti niso nikoli sprejeli, ker ga dobršen del ljudi razume kot okrnitev avtonomije. Ko so leta 2003 poskušali, so izbruhnili siloviti protesti, kakršne je mogoče pričakovati tudi tokrat, če se bodo v Pekingu odločili, da zakon vsilijo mimo hongkonškega zakonodajnega sveta (tamkajšnjega parlamenta).

Gre za novo, morda odločilno etapo kitajskega podrejanja nekdanje britanske kolonije, kjer so lani potekali veliki protesti, najprej zaradi kasneje umaknjenega predloga zakona o izročanju oseb kitajskim pravosodnim organom zunaj Hongkonga, nato pa nasploh z zahtevami po krepitvi avtonomije. Sprejetje zakona o varnosti bi lahko pomenilo dejanski konec »dveh sistemov v eni državi«, je včeraj dejal eden od hongkonških poslancev.

Ekonomska napoved premierja

Poleg zakona o nacionalni varnosti pa bo danes največ pozornosti namenjeno temu, kaj bo ob začetku kongresa povedal premier Li Keqiang v govoru, ki je tradicionalno namenjen ekonomskim napovedim. Veliko vprašanje je, ali bo za letos napovedal ekonomsko rast, potem ko je v prvem četrtletju kitajski BDP upadel za 6,8 odstotka. Prav tako bo zanimivo videti, kakšne nove ukrepe bo napovedal za reševanje gospodarstva. Za zdaj je ta pomoč znašala komaj 1,5 odstotka letnega kitajskega BDP, ima pa kitajska država velike denarne rezerve. O proračunu bodo glasovali prav delegati kongresa, pri čemer vsi zahtevajo več denarja, tudi vojska. Že danes naj bi bilo tako jasno, kakšni bodo novi obrambni izdatki.

Pozornost bo namenjena tudi vsebini novega civilnega zakonika, ki bi lahko določil lastninske in druge pravice posameznika nasproti državi in partiji, ki se zaradi novih tehnologij vpletata v zasebnost in vsakdanje življenje kot še nikoli doslej.

Poslanci bodo gotovo tudi hvalili uspešen boj proti koronavirusu, a obenem opozarjali na nevarnost drugega vala. Sicer so se morali testirati, preden so se lahko z letalom odpravili v Peking, kjer so jih v hotelih znova testirali. Pogosto jim merijo temperaturo, jedel bo vsak sam za svojo mizo. Posebni ukrepi ob zasedanju kongresa, ki bo v veliki dvorani ljudstva z 10.000 sedeži tokrat trajal sedem dni in ne deset kot običajno, kažejo, kako pandemija še vedno ogroža tudi Kitajsko.