Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je brez dlake na jeziku stresel gnev nad Mednarodno teniško organizacijo (ATP). Ljubljančan pravi, da tako ignorantskega odnosa, kot ga ima mednarodno združenje, ni pričakoval nihče. V času koronakrize se je ukvarjal tudi z drugimi stvarmi ter povsod naletel na odzivnost in komunikativnost. Le v združenju, kjer si služi kruh, ne.

»Da je mogoče imeti tako slabo komunikacijo, kot jo imamo z ATP, si nisem niti predstavljal. Igralci sploh ne prejemamo nobenih obvestil. Niti ne vemo, ali nam bodo povrnili stroške za turnir v Indian Wellsu, ki je bil tik pred začetkom odpovedan zaradi koronavirusa. Ob tem, da si predsednik organizacije (od 1. januarja letos to funkcijo opravlja nekdanji igralec Andrea Gaudenzi, op. p.) ni znižal plače, saj še vedno prejema milijonski znesek. Medtem ko igralci ne prejmemo niti evra,« se jezi Aljaž Bedene.

Bedene hvaležen Tipsareviću

Bedene se počasi privaja na tekmovalni ritem. Tri treninge na teden na igrišču bo počasi zamenjal z vsakodnevno vadbo, ob tem pa ves čas pazi, da ne bi staknil poškodbe. Predvsem pazljivo obremenjuje ramo, zato začetnega udarca še ne izvaja na polno. Prvi junijski konec tedna bo tako kot vsi drugi najboljši slovenski igralci in igralke sodeloval na Pokalu Mime Jaušovec, od 15. junija naprej pa bo tekmoval na prvenstvu vzhodne Evrope, ki ga organizira nekdanji srbski igralec Janko Tipsarević. Na prvenstvu bodo sodelovala ugledna imena iz teniškega sveta, med njimi tudi najboljši igralec na svetu Novak Đoković, kot je v teh dneh potrdil njegov trener Goran Ivanišević.

»Veselim se igranja z nekaterimi najboljšimi igralci na svetu. Hvaležen sem Janku Tipsareviću, ki nam pomaga, da bomo lahko igrali na najvišji ravni, medtem ko je teniško združenje arogantno,« odgovarja Bedene. Enainšestdeseti igralec na svetu se tudi ne strinja najbolj z odločitvijo ATP, da naj bi igralci najboljše stoterice finančno podprli igralce od 101. do 500. mesta. Izpostavlja primer Madžara Atille Balasza, ki se je pred koronavirusom prvič prebil med najboljšo stoterico, od tega ni imel nobene finančne koristi, zdaj pa bo moral reševati stiske tekmecev.

Napeti ritem se je umiril

Najvišje uvrščena slovenska igralka na svetovni lestvici Polona Hercog je v zadnjih mesecih večino časa preživela v Varaždinu pri trenerju in partnerju Željku Krajanu. V Maribor je pripotovala v sredo. »Za mano je čudno obdobje, saj sem se prvič znašla v položaju brez pravega načrta. Napet življenjski ritem se je povsem umiril. Tenisa še ne igram vsak dan, bolj vsak drugi dan, tako da sem še daleč od prave forme,« pravi 45. igralka sveta, ki je prav tako povabljena na prvenstvo vzhodne Evrope. Nastopa še ni potrdila, a pravi, da bo najverjetneje nastopila v Beogradu.

Štajerka pravi, da je s strani Profesionalnega združenja teniških igralk (WTA) komunikacija boljša kot pri moških, saj imajo sestanke na tedenski ravni. »Bolj gre za motivacijske govore, medtem ko prave informacije, kdaj se bodo dejansko začeli turnirji, nimamo. Vse igralke si želimo, da bi imele malce daljši vpogled v prihodnost, da ne bi nenadoma izvedele, da se bo vse skupaj začelo čez dva tedna. Finančno smo na istem kot moški, saj je izpad dohodkov stoodstoten,« odgovarja Polona Hercog. Podobno kot Bedene se ne strinja s finančno pomočjo nižje uvrščenim igralkam: »Vsaka igralka, ki se je prebila v elitno svetovno stoterico, si je z žulji zaslužila denar. Kdo pa je mene vprašal, ali mi lahko pomaga, ko sem bila poškodovana? Igralci smo v največjem minusu. Če bi bili zaposleni v mednarodnih organizacijah, bi bila zgodba drugačna.«

Kakšno mnenja pa imata najboljša slovenska igralca o pobudi Rogerja Federerja, da se vsa teniška združenja povežejo v eno organizacijo? »Toliko je nekih organizacij in zmede, da je potrebna sprememba. Včasih se sprašujem, kaj sploh počnem tukaj, ko sem tako majhen v velikem združenju. Pravi čas je za ukrep,« odgovarja Aljaž Bedene. Polona Hercog pa dodaja: »Od prvega do zadnjega bi morali stopiti skupaj. Ne verjamem pa, da je to v teh časih sploh mogoče.«