Pa smo dočakali konec nadloge. Vsaj na papirju. Vladni vrh je preklical epidemijo supernalezljivega virusa, ki je bila razglašena 12. marca, in življenje se počasi vrača v stanje normale. Tudi zato je med našimi slavnimi prijatelji že opaziti prve znake psihofizičnega okrevanja. Celo časopisi in revije, ki so vsak dan skrbno in natančno spremljali karantenske prigode naših zvezdniških sodržavljanov in nas poglobljeno obveščali o njihovih domačih junaških dejanjih, niso več tako polni pripetljajev in prigod iz osame doma.

Tino Gaber motijo »fikusi«

Ena prvih znanilcev povratka v klasično življenjsko stvarnost, kot smo je bili navajeni še februarja, je anketa v reviji Suzy, v kateri so nekaj pomembnih Slovencev povprašali, kaj jih najhitreje razjezi. Igralka, voditeljica in blogarka Ula Furlan je razložila, da jo najhitreje razjezi krivica, zaradi nje, kot je še tehtno razpredla, kdaj celo utopično in pravičniško povzdiguje glas in maha z rokami. Takoj za krivico so na njenem seznamu za jezo še agresija, sovraštvo, ignoranca in nepozornost. Na živec, kot se je izrazila po domače, pa ji v vsakdanjem življenju stopi celo kakšna takšna malenkost, kot je pomanjkanje parkirnega prostora, ko pride pozno domov z dela, ali pa to, da se desetkrat zatipka na telefonu.

Ignoranca najhitreje razhudi še sociologinjo in registrirano lobistko ter nekdanjo manekenko in misico Tino Gaber. Ker je sama oseba z zelo intenzivnimi čustvi, kot se je pohvalila, ji brezbrižni »fikusi«, kot je imenovala navadne ignorante, res velikokrat poženejo kri po žilah. »Njihov 'fikusizem' zagovarja to, da če zanikamo, da neki problem obstaja, in si zatiskamo oči, potem težave ni in ni treba narediti nič,« je v sociološki analizi priobčila Gabrova.

A ta jeza je največkrat povsem ukrotljiva. Hudo lahko postane, ko kakšen nergač svoje jeze ali celo kakšne druge, še bolj čustveno izražene hibe ne zna krotiti. Za revijo Vklop Stop se je na to temo razgovorila voditeljica oddaje Svet na Kanalu A Nuša Lesar, prav tako nekdanja manekenka, ki pa se je podala v novinarske vode. Povedala je, da je že kar nekaj nadlegovalcev prijavila policiji. Sicer ni šlo za nasilneže, temveč zgolj za ljudi, ki so hoteli nepovabljeni vdreti v njen prostor. »Ljudje, ki kar pridejo pred stavbo podjetja Pro Plus in čakajo, da bom šla domov, da se bodo pogovarjali z mano – ampak ne zato, ker bi mi hoteli kaj narediti. Tega je bilo več kot groženj z nasiljem,« je dejala Lesarjeva.

Težave s takšnimi in drugačnimi oboževalci je imela, odkar je postala slavna, tudi Bojana Beović, infektologinja, ki smo jo zadnje čase videvali na televiziji v vlogi vodje svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, ko nam je tako rekoč vsak dan sporočala novice, povezane s koronaorganizmi. Zaradi vsesplošne medijske izpostavljenosti, ki je ni bila vajena, se je morala spopasti tudi s takšnimi, k pikrosti nagnjenimi sodržavljani. Pa še ti so se opogumili šele potem, ko se je epidemiološka slika začela umirjati. »Dokler je šlo zares, so ljudje poslušali in ni bilo nobenih nenavadnih komentarjev. Sedaj, ko se je vse skupaj malce sprostilo, pa na dan prihajajo najrazličnejše opazke ter obešanje na vsako besedo, ki jo izrečemo,« je za revijo Suzy dejala Beovićeva.

Jadranska Juras: Živali so zemljanke

Tudi v Reporterju so se že lotili bolj lahkotnih tem. Odkrili so namreč zapis nekega zvestega raziskovalca družabnega življenja na spletu, ki je javnosti razkril, zakaj mu je všeč Aleksandra Pivec. Zato, ker je spet postala mesojedka. Posnetek, ki ga je sledilec Pivčeve prilepil na svoj profil, sicer izvira iz oddaje Potep z Leo iz lanskega avgusta, ko je ministrica gledalcem in gledalkam oddaje izdala, da je bila 15 let vegetarijanka. Takoj ko je nastopila funkcijo ministrice, pa se ji je nemalokrat na raznih kmetijah zgodilo, da so ji ponudili kakšno domačo delikateso v živalski obliki, nakar se je iz spoštovanja do kmetov odločila, da bo svoj vegestatus zamrznila. V dotični oddaji je pokusila, po njenih lastnih besedah, izjemen pršut, seveda lokalnega izvora, in pa govejo ledveno pečenko, za katero se niso pohvalili, da izvira iz lokalnih logov.

Če je s to preobrazbo navdušila neznanega mesoljubca, pa je z novim družbenim statusom nedvomno razočarala pevko, TV-komentatorko in borko za vse žive stvari, ki brcajo, lezejo, letajo ali plavajo tako v naravi kot na krožnikih, Jadranko Juras. V reviji Nova se je namreč razgovorila na temo življenja in smrti z živalskega vidika. »Vsem bi rada položila na srce, da so živali zemljanke, tako kot mi ljudje. Zemlja je naš skupni dom,« je pojem pripadnosti planetu okarakterizirala Jurasova, poleg tega pa še v pravnem tonu dodala, da se morajo naše pravice končati tam, kjer se začnejo pravice drugega, in da danes prehranjevanje z živalmi za večino ljudi ni več življenjskega pomena, temveč izbira.

Luka Dončić imel srečo v nesreči

Izbiro je imela one dni tudi najditeljica denarnice v enem izmed trgovskih centrov. Naj jo vrne ali ne? In jo je. Sicer so v zapisani zgodbi bolj skopi s podrobnimi podatki, a dejstvo naj bi bilo, da je imel najbolj priljubljen Slovenec v tujini Luka Dončić po poročanju Nedeljskih novic srečo v nesreči, ker je med karanteno v enem izmed trgovskih centrov v Ljubljani izgubil denarnico, ki jo je k sreči našla nadvse poštena najditeljica in jo vrnila košarkarskemu heroju ter mu, kot so še priobčili, s tem prihranila marsikatero nevšečnost. Kaj je imel slovenski državni ponos v denarnici in ali je v zahvalo padla kakšna nagrada, niso obelodanili.

V sestrskih Slovenskih novicah pa so se razpisali o globoki denarnici Lukovega kapetana iz zlatih časov reprezentance Gorana Dragića, ki je po njihovih informacijah ostal preprost skromen fant, kot so ga ljudje poznali, ko je živel v Kosezah. »Za športnike zvezdniškega kova bi se verjetno spodobilo, da pri negi in vzgoji otrok pomaga varuška, toda Goran in žena Maja se za ta korak nista odločila. Pomagala jima je Majina mama, na obisk in v pomoč pa so prek luže odpotovali tudi Goranovi starši,« so zapisali. Čeprav je od leta 2008 do danes, kot so izračunali oziroma povzeli računico spletnega ameriškega specializiranega portala za košarko hoopshype.com, podpisal za 113 milijonov dolarjev pogodb. A kaj, ko so polovico vzeli davki, kot so poudarili in dodali še to javno skrivnost, da sta se Goran in Maja poročila kar dvakrat. Prvič civilno že leta 2013, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo in je takratni selektor Božidar Maljković Goranu in bratu Zoranu za državni obred namenil prost dan v času priprav. Drugič pa sta zaprisego večne ljubezni uradno potrdila še pred bogom leta 2014, ko sta se vzela v pravoslavni cerkvi.