Ob največjem turškem letalskem prevozniku je tudi nizkocenovni prevoznik Pegasus sporočil, da ne bo letel pred 3. junijem.

Turška tiskovna agencija Anadolu je ob tem navedla, da potniki Turkish Airlines odslej v kabino letala ne bodo smeli vzeti nobene prtljage z izjemo ročnih torbic. Bo pa zato lahko težja oddana prtljaga.

Turčija sicer upa, da se bodo turisti začeli vračati junija. Turizem je eden glavnih virov prihodkov države, katere gospodarstvo in valuta sta v zadnjem času precej oslabela.

Po uradnih podatkih se je v Turčiji s koronavirusom okužilo okoli 150.000 ljudi, 4200 jih je umrlo.

Easyjetova letala bodo predvidoma poletela 15. junija

Britanski letalski prevoznik Easyjet načrtuje, da bodo njegova letala v zraku ponovno 15. junija. Sprva bodo vzpostavili manjše število letov. Kot so pojasnili v prevozniku, bodo letali na linijah, po katerih bo povpraševanje dovolj veliko, da bodo leti dobičkonosni. Potniki in posadka bodo morali nositi zaščitne maske.

Easyjet načrtuje, da bodo sprva večinoma leteli znotraj Velike Britanije in v Francijo. Urnik letov bodo v prihodnjih tednih prilagajali povpraševanju in odpravljanju omejitvenih ukrepov po Evropi, sporočilo letalskega prevoznika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski Easyjet je sicer celotno floto letal prizemljil konec marca. Ob ponovni vzpostavitvi letov bodo morali potniki in posadka nositi zaščitne maske, v podjetju pa bodo poskrbeli za dodatno čiščenje letal. Na letalih bodo na voljo tudi razkužila, hrane pa med poleti ne bodo stregli.

»Zelo sem zadovoljen, da se bomo sredi junija vrnili k letenju,« je poudaril izvršni direktor Easyjeta Johan Lundgren in dodal, da previdno načrtujejo korake do polnega obratovanja.

Easyjetov tekmec Ryanair je pred kratkim napovedal, da bo 40 odstotkov letov začel opravljati julija.