Butković je to možnost napovedal že v začetku tedna. Prehod čez 1,7 kilometra dolg most, ki za osebne avtomobile trenutno stane 35 kun (4,7 evra) bo tako kmalu brezplačen.

Po ministrovih besedah je opustitev mostnine možna na podlagi spremembe odločitve o ustanovitvi ARZ ter podelitvi koncesije za izgradnjo in upravljanje, ki so jo prenesli na Hac. Obeta se tudi uvedba novega elektronskega sistema zaračunavanja cestnin.

Butković je dejal še, da združitev ne bo pomenila povečanja temeljnega kapitala Haca, saj sta obe podjetji v stoodstotni državni lasti. Hac bo tako v prihodnje upravljal 1112 kilometrov hrvaških avtocest.

Ponovil je tudi, da je združitev del nadaljevanja prestrukturiranja v hrvaškem avtocestnem in cestnem sektorju z namenom, da bi zagotovili model trajnostnega poslovanja ter sinergijo in optimizacijo stroškov. Hrvaška je do leta 2030 uspela reprogramirati približno pet milijard evrov dolgov Haca in ARZ ter javnega podjetja Hrvatske ceste.

V Hacu so že napovedali tudi, da letos ne bo sezonske desetodstotne podražitve cestnin za avtoceste v njihovem upravljanju.