Gre za vmesnik za programiranje aplikacij na osnovi tehnologije bluetooth, ki lahko zazna, ali je nekdo, ki jo ima naloženo na telefonu, blizu nekoga drugega s prav tako naloženo aplikacijo. Zamisel temelji na sodelovanju javnosti in odkritosti uporabnikov, ki bodo morali v posamezni aplikaciji navesti, ali so bili izpostavljeni koronavirusu.

Če javnost tega ne bo sprejela in ne bo sodelovala, potem aplikacije, ki nastajajo po svetu, ne bodo prinesle želenega učinka. Apple in Google zatrjujeta, da sta ravno zaradi pomislekov uporabila najsodobnejšo tehnologijo kodiranja. S tem želita javnost prepričati, da bo zasebnost uporabnikov zaščitena.

Doslej je nekaj podobnega skušalo uvesti že več držav po svetu, vendar je bilo preveč tehničnih problemov. Uporabljali so GPS tehnologijo, ki jo Apple in Google zavračata ravno zaradi varovanja zasebnosti.

V ZDA je aplikacijo za sledenje lokaciji med drugimi začela uporabljati Severna Dakota, a se je za zdaj vključilo le štiri odstotke prebivalcev. To je največ od vseh zveznih držav, a še vedno premalo, da bi bilo uporabno.