Vrhovno sodišče ZDA je Trumpu naredilo uslugo s tem, da je zadržalo izvršitev odločitve zveznega prizivnega sodišča v Washingtonu, ki je sklenilo, da ima kongres pravico dostopa do teh informacij.

Vrhovno sodišče ZDA je sklenilo, da se lahko pravosodno ministrstvo ZDA pritoži na odločitev prizivnega sodišča do 1. junija, nakar se bo odločilo, ali bo primer sploh vzelo v odločanje.

Če bi vrhovno sodišče primer zavrnilo, bo potem obveljala odločitev prizivnega sodišča, kar bo zmaga demokratov in poraz Trumpa. Če pa se le eden od petih konservativnih sodnikov vrhovnega sodišča odloči, da je treba primer obravnavati, bo to pomenilo, da bodo informacije velike porote skrite pred javnostjo najmanj do volitev 3. novembra.

Mueller je po 22 mesecih preiskave marca lani predal svoje poročilo pravosodnemu ministru Billu Barru, ki je sklenil, da preiskava ni odkrila ničesar obremenilnega za Trumpa in njegovo kampanjo glede sodelovanja z Rusi in glede oviranja preiskave pred volitvami leta 2016.

Barr je potem po pritiskih kongresa objavil 448 strani dolgo poročilo, vendar s cenzuriranimi deli in kongresni demokrati bi radi videli, kaj je prečrtal. Prepričani so, da je skril informacije, ki bi bile lahko škodljive Trumpu, zato so vložili tožbo.

Prizivno sodišče je potrdilo mnenje sodišča prve stopnje, da ima kongres zaradi svoje ustavne funkcije nadzora nad vlado pravico do preiskovalnih informacij.

Republikanci v senatu sprožili preiskavo Hunterja Bidna

Republikanska večina v odboru ameriškega senata za domovinsko varnost je v sredo potrdila uvedbo preiskave Hunterja Bidna zaradi njegovih poslov v Ukrajini. Demokratski člani odbora so kolege obtožili, da s preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna ne delajo le za interese Trumpa, ampak tudi za interese Rusije.

Demokrati so glasovali proti, ker menijo, da gre za politično preiskavo, ki je namenjena škodovanju Bidnovi kampanji za predsednika ZDA, s čimer da republikanci izkoriščajo senat za volilno pomoč Trumpu. Republikanci pa odgovarjajo, da jih res zanima, kaj je Hunter Biden počel v Ukrajini, ko je služil milijone kot član upravnega odbora energetskega podjetja Burisma.

Preiskavo Hunterja Bidna in s tem posredno tudi preiskavo Josepha Bidna je že lani od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega izsiljeval Trump, ki je namigoval, da bo brez tega konec ameriške vojaške pomoči Ukrajini. Zaradi tega so demokrati sprožili ustavno obtožbo, ki pa v senatu z republikansko večino pričakovano ni uspela.

Republikanci so za začetek potrdili izdajo uradnih pozivov demokratskemu podjetju za odnose z javnostmi Blue Star Strategies, ki je sodelovalo z Burismo v času, ko je bil Hunter Biden član odbora tega ukrajinskega podjetja.

Glede na domneve republikancev je Hunter Biden služil milijone s položajem, ki ga je dobil, ker je bil njegov oče tedaj podpredsednik ZDA. Joseph Biden naj bi sicer počel vse mogoče malopridnosti v zvezi z Ukrajino, podjetje Blue Star pa naj bi rovarilo tako v Ukrajini kot doma.

Nekaj obtožb bo zanesljivo doletelo tudi nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo, druge člane vlade in materiala ne bo zmanjkalo vse do novembrskih volitev. Če Biden morda zmaga, republikanci pa bodo ohranili večino v senatu, se bo to morda nadaljevalo še naslednja štiri leta. Konkretnih dokazov za vse to pa trenutno ni.