"Turistična sezona se bo začela 15. junija, ko se lahko znova odprejo sezonski hoteli, neposredne mednarodne polete do naših turističnih destinacij pa bomo postopoma začeli vzpostavljati 1. julija," je dejal Micotakis v televizijskem nagovoru

"Zmagali bomo v gospodarski vojni, tako kot smo v zdravstveni bitki," je povedal. Grški minister za turizem Harry Teoharis je ob tem povedal, da bodo seznam držav, s katerimi bodo vzpostavili letalske povezave, objavili do konca maja. Med prvimi potniki, ki bodo lahko prišli v Grčijo, bodo Bolgari in severni Evropejci, vključno z Nemci. Poleg njih pa še Izraelci in Ciprčani, je dodal.

Karantena ne bo potrebna

Popotnikom se ob prihodu ne bo treba testirati, prav tako jim ne bo treba v karanteno, je še pojasnil minister.

Grčija, ki še vedno okreva od desetletne dolžniške krize, turizem nujno potrebuje. Ta namreč predstavlja petino njenega gospodarstva. Lani je državo obiskalo 33 milijonov ljudi, dohodki od turizma pa so znašali 19 milijard evrov, kažejo podatki ministrstva za turizem.

Premier je ob tem danes napovedal znižanje davka na dodano vrednost na vozovnice za vse vrste prevoza s 24 na 13 odstotkov za prihodnjih pet mesecev.

Grčija, ki ima skoraj 11 milijonov prebivalcev, v pandemiji novega koronavirusa ni bila huje prizadeta. Z virusom se je okužilo 2850 ljudi, umrlo pa je 166 bolnikov s covidom-19.