"Nesposobnost Kitajske in nič drugega je tisto, kar je zakrivilo to množično ubijanje po vsem svetu," je v tvitu zgodaj zjutraj po lokalnem času zapisal Trump.

Koronavirus se je lanskega decembra prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan in se nato hitro razširil po svetu, kjer je po zadnjih podatkih terjal življenja več kot 323.000 ljudi in povzročil veliko gospodarsko škodo.

Trump je sprva zmanjševal pomen grožnje in večkrat ponovil, da se Kitajska posveča izbruhu. Kasneje je začel državo kritizirati, češ da je dovolila širjenje virusa po svetu.

Bela hiša je tudi nakazala, da naj bi virus izviral iz kitajskega laboratorija, od koder naj bi nenamerno ušel. Trump je še zagrozil s prekinitvijo financiranja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ker naj bi slabo usmerjala boj proti pandemiji in pomagala Kitajski pri prikrivanju razsežnosti izbruha.

V ZDA so doslej med vsemi državami potrdili največ okužb - približno 1,5 milijona. Umrlo je prek 90.000 ljudi, kar je prav tako več kot v katerikoli drugi državi.

Dejstvo, da imajo ZDA največ potrjeno okuženih, Trump razume kot neke vrste "častno priznanje". "Na to z določenega vidika gledam kot na dobro stvar, saj pomeni, da je naše testiranje veliko boljše," je po poročanju BBC v ponedeljek dejal v Beli hiši.