Potem ko je bilo lani v tem času na pobočjih zahodnih Karavank opaziti množice pohodnikov, ki so se prišli poklonit prazniku cvetočih narcis, bodo letos v belo obarvani travniki zaradi ukrepov v državi precej bolj osamljeni. »Cvetenje narcis v najnižjih in najbolj prisojnih legah je sicer že v zatonu (Plavški Rovt), trenutno je višek cvetenja v okolici Planine pod Golico in Javorniškega Rovta. V tem tednu bo višek cvetenja še v najvišjih legah (na Golici in Španovem vrhu),« je pojasnil predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar in dodal, da je letos ključnic, kot edinstvenim narcisam pravijo domačini, manj kot običajno. Najverjetnejši razlog za to je izrazita pomladna suša.

Manjša turističnoinformacijska pisarna, ki sicer v Planini pod Golico deluje v maju in prvi polovici junija, letos še ni odprla vrat, a sogovornik pove, da načrtovane spomladanske zabavno-glasbene prireditve, poimenovane Miss narcis, ki običajno poteka konec maja, letos ne bo. »Zaradi informacij, ki krožijo po medijih, o tem, da organiziranje prireditev še nekaj časa ne bo mogoče, se za kratkoročno prestavitev dogodkov nismo odločili. Tudi v juniju namreč izvedba prireditev verjetno še ne bo mogoča. Trenutno tečejo pogovori o nadomestni prireditvi v septembru, a izvedbe v tem trenutku še ne moremo potrditi,« je odločitev argumentiral Klinar.

Najlepša med narcisami se izbira že od leta 1964

Tradicionalni naziv prireditve, ki se vsako leto pokloni narcisam, je Miss narcis, ki pa je imela nekaj časa vmes naziv Praznik narcis. »Če smo malo predrzni, lahko rečemo, da gre za najstarejši lepotni zbor v Sloveniji, saj se najlepša med narcisami izbira že od leta 1964. Lani smo pripravili osrednjo prireditev Miss narcis, v okviru katere so se odvili kulturni program, izbor Miss narcis, program za otroke, vzdržljivostni tek 6 ur Španovega vrha, glasba v živo in drugi dogodki, poleg tega pa se je v maju odvila še vrsta manjših dogodkov z različnimi vsebinami, kot so pesniški večer v Koči na Golici, tekmovanje s sankami na koleščkih, smučarski skoki na maketi skakalnice, nastop godbe na Španovem vrhu, organiziran planinski pohod in družinski dan na kmetij,« sogovornik strne pestro lanskoletno dogajanje. Podobne dogodke so imeli v TD Golica načrtovane tudi za letos, a jih je, kot že omenjeno, žal odnesla negotovost ob zajezitvi epidemije v državi. Slednja pa vam nikakor ne sme pokvariti načrtov za vzpon na eno najpriljubljenejših gora nad Jesenicami, ki je po zaslugi bratov Avsenik svoje mesto našla v najbolj znani slovenski narodnozabavni polki in obenem najbolj prepoznavni polki na svetu – Na Golici. Razlogov za obisk Golice je precej, vse do sredine junija bo vaš trud poplačan z nepozabnimi razgledi na cvetoče poljane narcis, razgledom na Julijce in avstrijsko Koroško ter gostoljubnostjo v planinski koči.