Roman Jerala s Kemijskega inštituta je novico o dovoljenju sporočil na družbenem omrežju Twitter, kjer je dopisal, da je "kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač". Protokol sicer po njegovih besedah običajno zahteva, da se vloga vloži tri tedne pred sejo komisije, tokrat pa je bilo dovoljenje sicer izdano prej kot običajno.

Jerala je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, kjer testirajo novo platformo za cepiva, ki bo omogočila hitrejši, enostavneši in cenejši način priprave cepiva. Cepivo hočejo do kliničnih raziskav pripeljati s svojim znanjem.

Jerala je marca za Finance pojasnil, da so se člani odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta povezali s skupinami Tehnične univerze v Münchnu, univerze v Regensburgu ter Aarhus univerze na Danskem.

Po njegovih ocenah lahko pridejo do predklinične stopnje raziskav s pol milijona evrov, ključna pa bo hitrost, ki je odvisna od tega, kako hitro bodo lahko pridobivali potrebne reagente. Klinične raziskave praviloma trajajo od 12 do 18 mesecev.

Kot so pojasnili na upravi, so sicer do danes prejeli le to vlogo, vezano na iskanje cepiva za sars-cov-2. V Sloveniji lahko poskuse na živalih izvajajo le organizacije, ki so odobrene s strani pristojnega območnega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Poskusi na živalih morajo potekati v skladu z uredbo Evropskega parlamenta in sveta iz septembra 2010, ki ureja področje zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.

Vsi postopki od prejema vloge do izdaje dovoljenja za projekt po njihovih navedbah potekajo v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. "Ocenjujemo, da je za izvedbo celotnega postopka, torej od prejema do izdaje dovoljenja za izvedbo projekta, v primeru popolne vloge, za katero ni treba nobene dopolnitve, in v običajnih delovnih razmerah potreben približno en mesec," so še odgovorili na očitke, da postopki predolgo trajajo.

Od četrtka na ljubljanski infekcijski kliniki samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo v četrtek začeli samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Zanj bo treba odšteti 93 evrov, na testiranje pa se bo treba prijaviti prek spleta, so pojasnili v osrednji slovenski bolnišnici.

V UKC Ljubljana bodo sicer ob koncu tedna ukinili covid vhod za urgentno obravnavo bolnikov (zadnji vhod z zabojniki in šotori), so sporočili. Več podrobnosti bodo pojasnili v sredo, ko se bo prek videokonferenčnega sistema sestal tudi svet zavoda.

Pod posebnimi pogoji pa bo ponovno začela obratovati ambulanta za testiranje na virus hepatitisa B in C ter virusa hiv, katere delo je bilo ustavljeno v času epidemije covida-19. Ambulanta bo odprta ob sredah med 12. in 15. uro, zaradi zmanjševanja možnosti prenosa okužbe pa se bo vsak uporabnik na ambulantni pregled moral naročiti prek spletne pošte.