Na trgih še zmeraj ne moremo mimo pandemije, kljub temu pa je bil teden v znamenju priprav na postopno rahljanje ukrepov in odpiranje gospodarstev in tudi držav. Na posledice pandemije je bila vezana tudi izjava predsednika ameriške centralne banke (FED), da obstaja verjetnost daljšega okrevanja, predvsem pri malih podjetjih. Glede na nesporno vlogo FED na finančnih trgih je bila izjava eden od razlogov za popravek. Drugi razlog, ki je imel negativen vpliv, je bila ponovno obujena trgovinska napetost med ZDA in Kitajsko, ki se je v času pandemije umaknila (očitno samo začasno) z naslovnic medijev. ZDA uvajajo omejitve za kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei za dostop do ameriške tehnologije za razvoj in proizvodnjo polprevodnikov. Pričakovano se je odzvala tudi nasprotna stran z napovedjo, da bo v primeru nadaljevanja restrikcij za Huawei tudi sama primorana v povračilne ukrepe zoper ameriška podjetja. Dodatno negativno klimo na delniških trgih v ZDA je začinil še podatek o prodaji na drobno, ki je v aprilu upadla za 16,4 odstotka, kar je bilo precej več od pričakovanja in tudi precej več glede na mesec marec, ko je upadla za 8,3 odstotka.

V Evropi, ki jo je val pandemije zajel prej kot ZDA, je stanje pandemije zelo izboljšano in krivulje novih okužb so v zelo optimistični degresiji. Temu primerno se odzivajo vlade s sproščanjem omejitvenih ukrepov in spodbujanjem gospodarstev, ki že pred pandemijo niso kazala spodbudnih rasti. Bruto družbeni proizvod območja evra za prvo četrtletje je bil v skladu s pričakovanji, kar je precej omililo strah investitorjev o morebitnem večjem negativnem odklonu. V največji ekonomiji območja evra Nemčiji je BDP upadel za 2 odstotka, ker je celo nekoliko manj od pričakovanja. Kljub temu je Nemčija uradno podlegla recesiji, saj se je BDP skrčil dve zaporedni četrtletji, je pa država še zmeraj v precej boljšem stanju kot druge na območju evra. Na srečo so ti podatki za nazaj, medtem ko so vlagatelji osredotočeni v prihodnost. Tu je nekaj optimizma vlil nemški gospodarski minister s trditvijo, da je Nemčija v aprilu najbrž dosegla dno gospodarske aktivnosti in da gospodarstvo že počasi okreva. Dodatno je ob koncu tedna nekaj optimizma dodala Evropska centralna banka s pripravljenostjo narediti nekaj več, če se sedanji stimulusi izkažejo kot nezadostni.

Medtem ko se ZDA in Evropa še spopadata s širjenjem virusa in počasi ter previdno odpravljata ukrepe, na Kitajskem po njihovih informacijah in podatkih gospodarstvo dela že s precejšnjo zmogljivostjo. Po zadnjih podatkih je bila tam industrijska proizvodnja za april višja od pričakovane in je izkazala rast prvič po izbruhu virusa, kar bi lahko nakazovalo na začetek okrevanja.