Dr. Petrič se rad zavzame za Janeza Janšo. Spominjamo se afere Patria, za katero je ustavno sodišče (po Petričevem mnenju) vendarle zagotovilo pravično rešitev. Potem je ves čas kritiziral odločitev strank, ker po volitvah niso hotele v koalicijo s SDS, letošnjega marca pa se je podpisal pod spomenico Katedrale svobode, ki opeva Janševo vlado v presežnikih, češ da je učinkovita, vključevalna in odgovorna. Zato je bilo že vnaprej tudi brez dolgega napovednika jasno, kaj lahko pričakujemo od nedeljskega Možinovega intervjuja. Zadnje čase lahko spremljamo strah pred protestniki in Janša je dr. Petriča v prvi vrsti potreboval, da pripiše sedanjim protestom negativni predznak, kot ga je protestiranju (shod »proti koaliciji sovraštva«) ob nastajanju Janševe vlade, in to je Petrič tudi storil. Izjavil je, da protestniki niso pravi, da so pretežno politično motivirani in usklajeni z medijskim stampedom. S tem mnenjem se je pridružil prijatelju Dimitriju Ruplu, ki je proteste razvrednotil in se posmehoval, da je kolesarska vstaja »en tak štos«, in Janši, ki je zaničljivo čivkal, da gre za »kaviar socialiste«. Ministrica Aleksandra Pivec meni, da jih je sicer treba jemati resno, niso pa v tem času primerni, Matej Tonin je svoje mnenje raje kar zbrisal, Počivalšek pa se je skril neznano kam.

Očitno tudi dr. Petrič ne vidi, da gre za boj proti korupciji in za obrambo demokracije, nasprotno, dvomi, da so protesti upravičeni, in poudarja, da pomenijo nered in ogrožanje demokracije. Smili se mu vlada, ki namesto pohval dobiva očitke in namesto sodelovanja grožnje z rušenjem. Opozarja na velike posledice epidemije (socialne stiske, brezposelnost…), ki bodo prišle. Z njim se lahko strinjamo, da bi bilo treba strniti vrste, probleme reševati z dialogom in toleranco, s pametjo, premislekom, modrostjo, pošteno, neodvisno in da nikjer ni toliko sovraštva in nestrpnosti do drugače mislečih kot v Sloveniji, ampak… Ampak očitno ne uvidi, da je ravno Janša (in ne opozicija, ne mediji, ne levi intelektualci) pravi problem za državo in da izkorišča sedanje razmere za pot v diktaturo. (Podreja si vse družbene sisteme, izključuje in ne sodeluje z dobronamerno opozicijo v DZ, odstavlja strokovnjake, ki niso njihovi, pritiska na novinarje, na RTV, na sodstvo, tudi ustavno, in gre v smeri Madžarske in tako dalje.) Uresničujejo se napovedi akademikov.

Bojim se, da se dr. Petrič tudi strinja z revizijo zgodovine (hvali Možinovo knjigo) in z blatenjem države v tujini (vladna »depeša«, pismo ministra Logarja o našem pravosodnem sistemu in tako dalje). Bojim se, da lahko izjave o demonstracijah iz ust svetovalca predsednika države razumemo kot grožnjo oblastnika, da lahko njegovo ogorčenje zaradi (po njegovem mnenju) dvojnih meril v javnih medijih predstavlja grožnjo za njihov prevzem. In bojim se, da je minister Tonin že nabavil dovolj »opreme« za spopad s protestniki. Obstajajo namreč samo tri možne rešitve: da vlada spremeni svoj avtoritarni način delovanja, da odstopi ali da se jo zruši.

Naj dodam prijateljeve besede: nekateri lahko preživijo vse sisteme tega sveta prav zaradi svoje nedoslednosti v stališčih, ki jih prilagajajo sebi v prid. Lahko je hvaliti Janševo vlado, ji pripisovati tuje zasluge, pozivati k strpnosti in poslušnosti navadne državljane ter opozarjati na težke čase, ki nas čakajo, če si privilegiran in socialno varen. Slepo opiranje na »zasluge« te vlade, spregledanje vseh njenih zlorab ter obsojanje protestov in medijev je sprenevedajoče in neodgovorno. Ko je Janša agresivno in neargumentirano rušil prejšnje vlade, napadal sodstvo in druge institucije, medije in nevladne organizacije, takrat ga dr. Petrič ni pozival k dialogu in strpnosti.

Za konec: zanima me, predsednik Pahor, so stališča vašega svetovalca tudi vaša stališča? Vedno namreč poudarjate, da ste predsednik vseh državljanov.

Polona Jamnik, Bled