Kot je za STA spomnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, je OZS na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva vztrajala, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge, ne le za gostinstvo in turizem.

Po informacijah STA je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pri čemer pa naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. Po drugem protikoronskem zakonu lahko ukrep čakanja na delo koristijo delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Vlada naj bi bila temu naklonjena.

Na zasedanju naj bi bilo govora tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo, ki ga je konec minulega tedna pridobila STA, je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let.

Danes pa je stekla razprava o tem, tako Meh, koliko naj bodo stari upravičenci do bona - 16. ali 18. let - oziroma, ali naj bodo do njih upravičeni tudi študenti. Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci, "ki so vse življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni".

Ukrep bi proračun stal 300 namesto 200 milijonov evrov

Meh je opozoril, da bo vključitvi novih skupin ukrep proračun stal 300 in ne predvidenih 200 milijonov evrov. Razkril je še, da naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih.

Ministrstvo za infrastrukturo je medtem danes po njegovih besedah prišlo na dan z novim predlogom, in sicer finančno pomočjo avtobusnim prevoznikom, ki so bili ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa brez dotoka prihodkov.

Številne predloge so podali tudi delodajalci, OZS denimo državno sofinanciranje najemnin podjetnikom, prizadetim v koronavirusni krizi, plačilo DDV po realizaciji, kar naj bi izboljšalo plačilno disciplino, podaljšanje časa za izplačilo regresa do konca leta in pomoč države pri tem.

Delodajalci opozarjajo, da ne vedo, kaj bo v končnem osnutku, in da je zato za komentar današnjega zasedanja skupine prezgodaj. Kot je za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, osnutek novega interventnega zakona zdaj pretresa vladna delovna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

Dopolnjen osnutek bo nato v torek dopoldne romal na sejo ESS, popoldne pa ga bo obravnavala vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.