Grška predsednica Katerina Sakelaropulu je vodila slovesno odprtje, ko je med prvimi znova obiskala ta kompleks antičnih zgradb na vzpetini nad prestolnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrica za kulturo Lina Mendoni, novinarji in zaposleni so vsi nosili zaščitne maske, saj veljajo strogi zaščitni ukrepi zaradi novega koronavirusa. Na arheoloških najdiščih veljajo tudi pravila družbenega distanciranja, vanje pa bo hkrati lahko vstopilo omejeno število obiskovalcev. Celotno območje, kjer lahko hodijo obiskovalci, so razkužili.

Arheološka najdišča v državi so bila zaprta od sredine marca, ko je vlada sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Lani je atensko akropolo obiskalo 2,9 milijona ljudi, 14,2 odstotka več kot leta 2018, in je najbolj obiskano arheološko najdišče v Grčiji.

Muzeji, ki so prav tako zaprti od sredine marca, medtem ostajajo zaprti do 15. junija v okviru vladnega načrta o postopnem sproščanju ukrepov.

Grčija je ena manj prizadetih evropskih držav v pandemiji. Zaradi covida-19 je umrlo 163 ljudi. V Grčiji so ukrepe začeli rahljati v maju po šesttedenskem zaprtju v želji, da bi rešili za gospodarstvo izjemno pomembno turistično industrijo. Restavracije in lokale naj bi znova odprli 25. maja, teden dni prej, kot so sprva načrtovali zaradi pritiska gostincev, saj so izgubili že polovico turistične sezone.