Powell pričakuje, da bo ameriško gospodarstvo okrevalo že v drugi polovici letošnjega leta, čeprav pa meni, da bo za resnično vrnitev v normalno stanje potrebno cepivo proti koronavirusu, ki bo vrnilo zaupanje posameznikom in podjetjem, da je varno spet iti na delo.

Ameriško gospodarstvo je bilo po Powellovih besedah pred izbruhom pandemije v drugi polovici marca robustno, bančni sistem pa trdno obnovljen po zadnji veliki finančni krizi leta 2008.

Drugo četrtletje letošnjega leta bo zelo slabo, Powell pričakuje velik padec ekonomskih aktivnosti z nazadovanjem gospodarske rasti morda do 30 odstotkov in veliko rast brezposelnosti tja do 25 odstotkov letno. Vendar pa bo to nazadovanje veliko krajše kot v prejšnjem stoletju.

V ta namen pa bi bila po Powellovih besedah dobrodošla dodatna proračunska pomoč podjetjem in posameznikom poleg 3000 milijard dolarjev, kolikor jih je kongres doslej potrdil.

»Če bodo ljudje dolgo časa brez zaposlitve, če bomo po nepotrebnem dovolili propadanje podjetij, potem bo nastala dolgoročna škoda in okrevanje bo počasnejše,« je dejal Powell.

Demokrati že potrdili paket pomoči

Demokrati v predstavniškem domu so že potrdili doslej največji in že četrti paket pomoči, vreden 3000 milijard dolarjev, vendar pa republikanci v senatu za zdaj oklevajo. Ker pa predsednik Donald Trump podpira dele demokratskega predloga in se bližajo volitve, njihov odpor ne bo trajal dolgo.

Fed je zaradi koronavirusa znižal ključno obrestno mero na ničlo in sprejel vrsto drugih ukrepov, ki jih ima na voljo za pomoč gospodarstvu in finančnemu sistemu. Powell pričakuje, da se bo pozitivna gospodarska rast vrnila verjetno že v tretjem četrtletju. Okrevanje pa bo umirjeno, dokler ne bo cepiva proti koronavirusu ali zdravila za covid-19.