Če ne bi bilo pandemije novega koronavirusa, bi v Nemčiji minuli konec tedna potegnili črto pod 57. sezono bundeslige in okronali prvaka. Nova realnost je povsem drugačna. Nemčija je postala prva evropska država, ki je po 66 dneh zatišja odprla nogometne stadione in z nadaljevanjem elitnega prvenstva vrnila upanje, da bo kralj med športi kmalu premagal zahrbtnega nasprotnika. Odprtje nemškega tekmovanja je poželo ogromno zanimanja po vsem svetu, saj so tekme prenašali v več kot dvesto državah. Plačljiva televizija Sky je zabeležila rekordno gledanost, saj je sobotno odprtje lige samo v Nemčiji spremljalo 3,7 milijona navijačev, kar je dvakrat več kot običajno.

Nemčija je z nadaljevanjem bundeslige pokazala smer tudi drugim prvenstvom po Evropi, ki se pripravljajo na nov zagon. Nemški klubi so morali ob vrnitvi na igrišča upoštevati stroge zdravstvene protokole. Moštva so bila ves teden v karanteni v hotelih, kjer je zdravstveno osebje redno testiralo nogometaše na covid-19. Delegacije klubov so do stadionov pripotovale z več avtobusi, da so lahko igralci in trenerji tudi med potjo upoštevali obvezno varnostno razdaljo. Novinarji so ves čas nosili maske, pred vstopom na stadion pa so jim izmerili telesno temperaturo. Dostop do igrišča je imelo 98 ljudi (igralci, trenerji, pobiralci žog, sodniki…), medtem ko so varnostnike, novinarje in zdravstveno osebje razporedili po tribunah. Žoge so pred začetkom tekem in med polčasi redno razkuževali, osebje za VAR pa ni imelo stika z nikomer od tistih, ki so imeli dovoljenje za vstop na stadion.

Rezervni igralci na klopi so ves čas ohranjali varnostno razdaljo in nosili maske. Če na klopi ni bilo dovolj prostora, so nekateri čakali na priložnost na tribuni. Proslavljanje golov v Nemčiji odslej praviloma poteka brez objemanja igralcev, a vsi ne upoštevajo navodil vodstva tekmovanja. Največ pozornosti je požel mladi zvezdnik Borussie iz Dortmunda Erling Haaland, ki je brez stika zaplesal s soigralci, medtem ko je branilec Herhe iz Berlina Dedryck Boyata na lice poljubil Marka Grujića, vendar ga za spontano potezo ne bodo kaznovali. Na stadionih brez prisotnosti gledalcev je vladala moreča tišina, ki jo je prekinjal zvok udarcev z žogo in pogovorov med igralci in trenerji. Pred tekmami ni več rokovanja med igralci obeh moštev in sodniki, zato so se akterji pozdravljali z dotikom stopal, komolcev ali pesti. Trenerji so se navadili na novo pravilo, ki dovoljuje pet menjav in omogoča ohranjanje visokega ritma. Moštva so imela do prve tekme po dvomesečnem premoru na voljo samo deset dni priprav s skupinskimi treningi brez omejitev, zato klubi že preštevajo poškodovane igralce.

Televizijski intervjuji po tekmah potekajo po strožjem protokolu z ozvočenim mikrofonom na dolgi palici. Posamični igralec se postavi v mešano cono in ohranja vsaj dvometrsko razdaljo s poročevalcem, tiskovne konference po tekmi pa potekajo prek videopovezave. Igralcem so odsvetovali skupno tuširanje v garderobah po tekmi, zato so se mnogi oprhali šele v hotelu. Nemčija je uvedla stroga pravila tudi za navijače, ki se med tekmo ne smejo zadrževati pred stadioni. Čeprav je bila policija v pripravljenosti, so ljubitelji nogometa ukrep upoštevali in si tekme ogledali doma ali v lokalih. Nogometaši Borussie so po visoki zmagi (4:0) na 156. porurskem derbiju proti Schalkeju simbolično zaploskali proti strmi južni tribuni, kjer so običajno zbrani najbolj strastni navijači kluba.

In kakšni so bili odzivi akterjev? »Na stadionu vlada tišina, kar je zelo nenavadno. Ko streljaš proti golu, ko ti uspe sijajna podaja ali pa ko zadeneš, se nič ne zgodi,« je komentiral dortmundski trener Lucien Favre. Njegov kolega iz Freiburga Christian Streich je dodal: »Tekme brez gledalcev ne morejo trajati v nedogled. Nogomet zaradi tega ni bil nič manj kakovosten, a me žalosti, ko vidim prazne tribune.« Trener Herthe Bruno Labbadia se je postavil v bran igralcem, ker so zadetek proslavljali z objemi in poljubi: »To je del nogometa. Verjetno si lahko privoščimo nekaj čustev, saj smo opravili ogromno testov. Če ne bomo proslavljali golov, bo nogomet izgubil smisel.«