Medtem ko so sezono dokončno odpovedali tudi v Črni gori in je edino prvenstvo v regiji, ki tega še ni storilo, srbsko, se košarkarska evroliga na vse pretege trudi, da bi rešila, kar se rešiti da. Kandidatov za organizacijo zaključnega dela ji ne manjka, med najbolj resnimi je tudi Ljubljana, kar smo v Dnevniku razkrili minuli teden, pa Litva, ki je prav tako oddala uradno kandidaturo in bi tekme gostila v Kaunasu in Vilni. Prvi mož evrolige Jordi Bertomeu v zadnjem obdobju pospešeno vrti telefone in opravlja razgovore s športnimi direktorji klubov. A sodeč po njihovih besedah in besedah košarkarjev se zdi, da je nadaljevanje sezone praktično nemogoče.

»Okoliščine za dokončanje sezone nam niso naklonjene. Pri tem imam v mislih pogoje za trening, potovanja, varnost… Evroliga dela vse, kar je v njeni moči, za nadaljevanje sezone, toda situacija s koronavirusom je v vsaki državi drugačna, prav tako ukrepi. V našem primeru govorimo o desetih različnih državah. Zaradi teh razlogov nisem optimist,« pravi športni direktor Milana Christos Stavropoulos. Podobne skrbi je izrazil tudi predsednik Vitorie, pri kateri je pred dnevi znova začel trenirati tudi slovenski reprezentant Zoran Dragić, Jose Antonio Querejeta, športni direktor Anadoluja Efesa Alper Yilmaz pa je izrazil še nekatere druge pomisleke: »Situacija s koronavirusom se v Turčiji umirja, a je zato v Rusiji vse hujša. V Španiji so razmere bolj neugodne kot v Italiji. Ne vemo pa, kdaj bo bolje. Poleg tega morate vedeti, da je v vsaki ekipi kar nekaj Američanov, v ZDA pa so razmere katastrofalne. Kako bi vse spravili nazaj v Evropo in jim pri tem zagotovili varnost, je zapleteno vprašanje. Zdi se, da se kljub prizadevanjem evroliga ne bo nadaljevala. Če obstaja najmanjše tveganje, bo Bertomeu sezono odpovedal.«

Svoje pomisleke imajo tudi igralci, predvsem tisti, ki so se po dveh mesecih neaktivnosti lahko vrnili na trening. »Igralci še nikoli niso bili v situaciji, ko dva meseca niso bili v trenažnem procesu. To, kar so lahko delali doma, niti približno ne zadostuje. Aerobna kapaciteta telesa je padla za 20 do 30 odstotkov, dva do tri meseca bi potrebovali, da se vrne na optimalno raven. S tem ko bi od njih po dobrem mesecu dela zahtevali, da igrajo v napornem ritmu tekem, bi obstajala velika verjetnost težkih poškodb,« je jasen kondicijski trener pri Crveni zvezdi Aleksandar Lukman. »Smo v slabem fizičnem stanju. To se na treningih pokaže, čim poskušamo dvigniti intenziteto. Vprašanje je, ali je v takšnih pogojih smotrno nadaljevati sezono,« je dodal center Beograjskega moštva Vladimir Štimac.

Medtem ko se rešuje usoda letošnje sezone evrolige, pa Andrej Vatutin, predsednik CSKA iz Moskve, s pesimizmom zre v prihodnjo. »Ni prihodkov od prodaje kart, niti od prodaje navijaških rekvizitov, niti od televizijskih prenosov. Ob tem so nas številni sponzorji že obvestili, da žal ne bodo mogli nadaljevati sodelovanja z nami. Proračun za naslednjo sezono se bo močno skrčil. Nočem pretiravati, ker bo v podobni situaciji večina klubov po Evropi, vendar stanje zbuja skrb,« je dejal Vatutin, ki v teh dneh žaluje za klubskim zdravnikom Romanom Abzhelilovim, ki je za posledicami okužbe s koronavirusom preminil v 45. letu starosti.