Benjamin Netanjahu na čelu Likuda in njegov tekmec Beni Ganc iz zdaj okrnjenega predvolilnega zavezništva Modrih in belih bosta Izrael vodila po spremenjeni zakonodaji o vladi naslednja tri leta z zamenjavo predsedniškega in podpredsedniškega položaja na polovici mandata, natančneje 17. novembra 2021. Ob današnji potrditvi vlade narodne enotnosti v knesetu je Netanjahu dejal, da so jo skovali v izogib še četrtim izrednim volitvam in potrati denarja, mnogokrat večji od stroškov zaradi svojevrstnega dvovladja z dvema premierskima rezidencama (za Netanjahuja in Ganca) ter povečanega števila ministrov in državnih sekretarjev za zadovoljitev še donedavna nesojenih partnerjev na oblasti. Netanjahu je še napovedal skorajšnjo suverenost judovskih naselij v Judeji in Samariji na okupiranem Zahodnem bregu in dodal, da to ne bo odmik od miru s Palestinci, ampak pot k njemu.

Breme kazenskih ovadb ostaja

Opozicijski poslanci so razpravo o novi vladi prekinjali s klici, da je Netanjahu obdolžen kriminalnih dejanj, na Gančevo ugotovitev, da je »najhujša politična kriza, s katero se je soočil Izrael, mimo«, pa je njegov bivši partner pri Modrih in belih Jair Lapid dejal, da sta se dva bivša poveljnika izraelske vojske (poleg Gance še Gabi Ashkenazi) vdala človeku s tremi resnimi kazenskimi ovadbami. »V resničnem življenju ne bi dovolili svojim otrokom, da se druži s takim človekom. V tej zgradbi (knesetu) je prvi minister,« je bil ogorčen Lapid.

Vlada narodne enotnosti bi morala priseči že v četrtek, a so prisego v zadnjem hipu preložili zaradi razprtij v Likudu, ker nekateri dosedanji in tudi novi člani razširjenega kabineta niso bili zadovoljni z dodeljenimi položaji in koalicijskimi paritetami. Dogovor o koaliciji sta Netanjahu in Ganc podpisala že prejšnji mesec, a je nemudoma sprožil ogorčenje in peticijo, da Netanjahu, ki je obtožen korupcije, ne bi smel oblikovati vlade. O tem, ali lahko vodi vlado, je odločalo tudi vrhovno sodišče in presodilo, da ni pravne podlage, s katero bi mu to lahko preprečili.

Netanjahu, premier z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela, je na oblasti že več kot desetletje. Od konca leta 2018 sicer opravlja tekoče posle. Vmes ga je doletelo sojenje zaradi korupcije, ki naj bi se začelo marca, a so ga zaradi pandemije preložili na 24. maj. de, agencije