Evropske države odpravljajo ukrepe, povezane z epidemijo koronavirusa, in odpirajo meje, življenje se je vrnilo na ulice in v trgovine, na Braču pa so obtičali. Dobesedno. Hrvaška je Brač, otok s približno 14.000 prebivalci, ki je priljubljen dopustniški kraj tudi med Slovenci, zaprla pred dobrim tednom, ko jih je doletel njihov Wuhan. Z danes na jutri je bilo na koronavirus, potem ko so v celotni državi več dni zapored imeli le po nekaj novih okužb na dan, pozitivnih skoraj 40 ljudi, za novo žarišče epidemije pa je bila kriva ena sama oseba – pastir iz Nerežišćev.

Pastir povabil na zapuščino in razsejal virus

Več kot osemdeset let stari pastir je sredi aprila pristal v splitski bolnišnici zaradi težav s srcem, ko se je vrnil na Brač, v domača Nerežišća, pa je iz Splita poleg napol pozdravljenega srca prinesel tudi koronavirus. Bil je v tako slabem stanju, da ni mogel niti hoditi, zato so mu pri hišnih opravilih, ker nima svojih otrok, pomagali nečaki in njihove žene, virus pa se je razširil nanje. Z njih pa potem še na druge, med njimi na avtomehanika, »ki polovici Brača popravlja avtomobile«, prodajalko v mesnici, trenerja športnega kluba in zaposleno v eni izmed večjih tovarn na otoku in tako naprej, dokler ni bilo okuženih 37 ljudi. Toliko so jih namreč našteli epidemiologi, ko so prišli na Brač, med ljudmi pa je zavladal strah, da je en sam moški morda okužil pol otoka.

»Vse življenje je živel v Nerežišćih. Ni se poročil, do lani je živel z bratom, ki je bil prav tako samski, a je umrl. Od takrat je sam. Je pastir, ukvarja se z ovcami in kozami, ima hlev, pašnike in je vse življenje pridno delal,« je novinarki Večernjega lista, ki je obiskala Brač, povedal eden od tamkajšnjih prebivalcev, ki pastirja dobro pozna. Starec je bil v splitski bolnišnici od 11. do 17. aprila, a ga niso testirali za koronavirus, ker ni kazal simptomov, zato so ga po operaciji srca poslali domov. Tam ni ostal dolgo, saj ga je že čakal prostor v domu za starejše v Supetru, a vseeno dovolj časa, da je k sebi, prepričan, da ne bo več dolgo živel, poklical vse svoje nečake in nečakinje ter jim povedal, kaj bo komu zapustil.

Vsi z blagimi bolezenskimi znaki

Izkazalo se je, da jim ni zapustil samo svojega menda precejšnjega imetja, ampak tudi sars-cov-2. Najprej so virus odkrili pri njem, ko so ga sprejeli v dom za starejše, dan kasneje ugotovili, da je okužena tudi njegova soseda z Brača, stara ženica, potem pa se je, kot je pripovedoval prebivalec Brača, usul plaz. Nečak, njegova žena, njun sin, sinov trener, trenerjeva žena, v izolacijo pa je odšla tudi županja, ki jo je na delo skupaj s svojo ženo peljal trener.

Sreča v nesreči je, da se, kot s pospešenim testiranjem na Braču ugotavljajo epidemiologi, virus ni širil naprej, zato kaže, da se bo Brač kmalu prebudil iz nočne more. Število okuženih se je na koncu ustavilo pri 40, novih primerov obolelih pa ne odkrivajo več. Dobro je, kot pravi eden od domačinov, tudi to, da imajo obilico jagnjetine, tako da ne bodo ostali lačni, še pomembnejše od tega pa, da so vsi okuženi imeli le blage znake bolezni, čeprav je bilo med njimi veliko starih.

Napoved, da bo virus oslabel

To bi bil lahko eden od dokazov, da ima Ana Gligić, ki je za Slobodno Dalmacijo delila svoje mnenje o novem koronavirusu, morda prav. Beograjska virologinja, ki je znana po tem, da je leta 1972 izolirala virus črnih koz, je napovedala, da bo epidemija v maju izgubila sapo in da bo virus oslabel. To naj bi se zgodilo tako zaradi ukrepov, ki so jih sprejele države, da bi preprečile širjenje virusa, kot zaradi skakanja virusa s človeka na človeka. Po njenih besedah je že zdaj tako blag, da 50 odstotkov okuženih sploh ne bo imelo nobenih simptomov razen oslabljene odpornosti. »Človek ni gostitelj, v katerem virus lahko obstane. Rada pravim, da so ljudje za virus slepa ulica,« pravi in je celo prepričana, da drugega vala epidemije sploh ne bo. Lahko bi se virus pojavil tu in tam, kot se je zdaj na Braču, »vendar to ne bo več epidemija, zagotovo pa ne bo epidemija na ravni, kakršno smo imeli marca«. Takšna žarišča je treba po njenih besedah hitro prepoznati in sanirati, da se virus ne bi začel širiti, sicer pa bomo že junija lahko svobodno potovali, še več turizma in potovanj pa bo julija in avgusta.