Če nas bo novi koronavirus (pri)silil v preživljanje poletnih počitnic doma, se bodo številni odločili tudi za (večdnevne) kolesarske izlete. Čez Slovenijo se vije 145 kilometrov ene izmed najbolj privlačnih kolesarskih poti v Evropi.

Uroš Rozman je tesno povezan s projektom gradnje Dravske kolesarske poti. Minulih pet let je nad njim bdel pod okriljem Regionalne razvojne agencije za koroško regijo. Lani je Rozman postal direktor Mariborske razvojne agencije, ki je nato prevzela koordiniranje partnerstva 18 občin, ZRS Bistra Ptuj, Zavoda za turizem Maribor - Pohorje in direkcije za infrastrukturo.

»V minulih petih letih smo preuredili, na novo zgradili in označili več kot 60 kilometrov Dravske kolesarske poti v Sloveniji, kar predstavlja slabo polovico celotne 145 kilometrov dolge povezave,« je ponosen Rozman. Lani so dokončali večje odseke v občinah Ruše in Muta, letos nadaljujejo dela v Radljah ob Dravi. Zdramila se je tudi največja zamudnica na kolesarski trasi. Mariborska občina bo letos sklenila povezavo med Rušami in Limbušem, na tem odseku bo uredila štiri počivališča in varen kolesarski prehod.

Direkcija že pripravlja projektno dokumentacijo za osem daljših odsekov na Koroškem in v Podravju. Izgradnja celotne kolesarske poti je ocenjena na več kot 20 milijonov evrov. »Prizadevamo si pridobiti dodatna evropska sredstva prek dogovora za razvoj regij ter celostnih teritorialnih naložb,« pravi Rozman, ki še opominja na nove table z navodili, ki jih je direkcija postavila med Dogošami in Slovenjo vasjo. »To je eden prvih primerov urejanja razmerij med kolesarji, kmetovalci, vzdrževalci in neokrnjeno naravo. Letos sledi še postavitev informacijskih tabel ob celotni Dravski kolesarski poti, na katerih bodo predstavljene posamezne etape in turistična ponudba ob poti.«

Lani našteli 15.000 kolesarjev

Zavod za turizem Maribor - Pohorje medtem prenavlja spletno stran (www.dravabike.si) in zemljevide. »Letošnje leto je zaradi manjšega prihoda tujih turistov tudi najboljša priložnost, da lepote Dravske kolesarske poti spozna večje število slovenskih kolesarjev,« je prepričan Rozman.

Ob reki Dravi se pot vije skozi štiri države (Italija, Avstrija, Slovenija in Hrvaška). Na našem ozemlju poteka od mejnega prehoda Vič pri Dravogradu do Središča ob Dravi. Trasa je večinoma speljana po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je slovenski del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje.