Policija je razgnala tudi protestnike, ki so se zbrali pred gledališčem. Ti so med drugim metali kamenje v policiste in pri tem najmanj enega ranili. Aretirali so okoli 40 ljudi, med njimi soprogo predsednika države Ilirja Mete, Moniko Kryemadhi, ki sicer vodi eno od manjših opozicijskih strank.

Narodno gledališče velja za spomenik kulturnega pomena. Zgradili so ga leta 1939 v času italijanske okupacije po načrtih italijanskega arhitekta Giulia Berta. Stavba v futurističnem slogu velja za zibelko kulturnih ustanov v Albaniji.

Vlada Edija Rame pa želi že leta stavbo porušiti. Prenova, ki bi bila sicer nujna, je po njihovih ocenah predraga. Na istem mestu pa bi ob pomoči danskega investitorja radi zgradili stanovanjske stavbe in nakupovalno središče.

Med državljani in umetniki se je oblikovala protestna skupina, ki temu nasprotuje. Kritiki očitajo vladi, da je stavbi odvzela status kulturne dediščine in s pomočjo posebnega zakona brez razpisa prodala zemljišče. Predsednik Mera je nasprotoval podpisu zakona.

Delegacija Evropske unije v Albaniji je zaskrbljena zaradi protestov. Kot so tvitnili, obžalujejo, da niso upoštevali njihovega poziva k dialogu med oblastmi in civilno družbo. "Od zgodnjih jutranjih ur globoko zaskrbljeni spremljamo razvoj na terenu. Pozivamo vse strani, naj bodo zadržane in se izogibajo zaostrovanju razmer," so dodali.