Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija v ZDA še ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dosedanjega odziva oblasti na zdravstveno krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V video nagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je menil.

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. "Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno - tako razmišljajo majhni otroci," je dejal.

V Latinski Ameriki že več kot pol milijona potrjenih okužb

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi.

V Franciji dnevno število smrtnih žrtev padlo pod 100

Dnevno število smrtnih žrtev covida-19 je v soboto v Franciji padlo pod 100. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. Epidemija se v državi umirja, za 71 se je zmanjšalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

V Rusiji spet manj kot 10.000 novih okužb

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je že tretjič ta teden. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja.

V Španiji prvič po dveh mesecih manj kot 100 smrtnih žrtev

V Španiji so prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot 100 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, je danes sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti.