Obiskovalci grških plaže lahko kupujejo zgolj pakirano hrano in nobenega alkohola. Kot je danes poročala grška televizija ERT, se teh ukrepov na plažah po državi v večini primerov držijo. V nasprotnem primeru upravitelju kopališča grozi zaprtje za 30 dni in denarna kazen v višini do 20.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na plaži Vuliagmeni v Atenah je plavalni trener Vasilis Demetis izrazil prepričanje, da se bodo ljudje držali omejitev. »Vsi smo zelo veseli, da smo se vrnili v nekaj, kar je videti kot normalen poletni dan v Grčiji,« je dejal po poročanju BBC.

Tudi iz Francije poročajo, da so jo številni na prvi konec tedna po odpravi najstrožjih omejitev mahnili na plažo. Iz Nice so poročali o kopalcih že v zgodnjih jutranjih urah. »Smo kot zasvojenci z drogami - nismo mogli več potrpeti, saj tu plavamo celo leto,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal upokojenec Gilles, preden je skočil v hladno vodo.

Na francoski sredozemski obali se lahko sicer zaenkrat ljudje na plažah zgolj sprehajajo ali kopajo. Pikniki so denimo po poročanju časnika Le Figaro prepovedani.

O odpiranju plaž ob strogih ukrepih danes poročajo tudi iz Italije.