»Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga,« je dodal. Tudi na meji s Hrvaško, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve, je zatrdil.

Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je Hojs dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. "Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal po srečanju z Božinovićem.

Omejitve na meji s 3. junijem sicer opravlja tudi Italija. Znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, karantena ob vstopu ne bo več potrebna.

Madžarska je medtem 1. maja odprla meje za poslovna potovanja iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje.