»Čakajte malo, še v četrtek sem v DZ poslušal, da bi morali mi razglasit epidemijo že januarja, ko se še v Italiji ni veliko govorilo o tem in ko smo bili v Sloveniji še daleč od prvega primera okužbe. Ampak to vernikov Janeza Janše ne zanima preveč, ne v DZ, ne zunaj njega. Za vernike je namreč značilno, da verjamejo in ne razmišljajo, da mogoče ni vse tako,« je bil v zapisu na družbenem omrežju oster Šarec. Vlada in njeni svetovalci so namreč v četrtek spoznali, da lahko omejevalni in zaščitni ukrepi veljajo, tudi če epidemija ni razglašena. Na Dnevniku smo pisali, da bo vlada s preklicem pred 15. majem prihranila veliko denarja, saj bodo blažilni ukrepi iz prvih dveh protikoronskih zakonov z junijem odpravljeni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi zaradi tega celo predčasno zapustil četrtkovo sejo sveta demokratične stranke upokojencev, ki mu predseduje. Vodja posvetovalne skupine zdravstvenih strokovnjakov Bojana Beović pa je za Dnevnik še ob pol sedmih zvečer v četrtek sporočila, da predloga preklica ne pozna. Čeprav tega na vladni strani nihče ne priznava, je očitno, da so odločitev sprejeli zaradi izteka blažilih ukrepov iz obeh protikoronskih zakonskih paketov.

Šarec: »Finančne posledice bodo neizmerne«

»Razumem, da so se dolgo izgovarjali na kaos, ki naj bi ga jim zapustili mi, vendar pa o zdaj postaja že zelo zaskrbljujoče in strašljivo. Eden za drugega ne ve nič, ukrepi se odpravljajo stihijsko… Če pa se premaknemo na področje gospodarstva in financ, je slika še hujša. Denarja ni, veliki zakonski paketi so se pokazali za neučinkovite in so pravzaprav farsa, kajti banke spet ne dajejo kreditov. Finančne posledice bodo neizmerne. Tudi področje vzgoje in izobraževanja je prepuščeno samo sebi, oziroma staršem in učiteljem. Eni otroci ja, drugi ne v šolo in tako dalje. Zakaj tako? Nekega prepričjivega pojasnila nimamo. Rajši obtožujejo prejšnjega ministra Pikala, da je kriv za okužbe v Šmarju,« še piše Kamničan.

Nekdanji premier se je obregnil tudi ob druge koalicijske partnerice. »Janez Janša je pač Janez Janša, tak je in tak bo ostal. Je pa neodgovorno od koalicijskih partnerjev, da dopuščajo to stihijo na vseh področjih in mu slepo sledijo. Kajti to se se bo zelo slabo končalo za njih politično, za državljanke in državljane pa se bo poznalo v denarnicah. Bodo pa tudi družbene posledice.« Zapis pa je končal z ugotovitvijo, »da se je pa vsaj razblinil mit o Janezu Janši kot nekom, ki obvlada krizne razmere. Ustrezajo mu, to je dejstvo, vendar jih ne zna reševati. Posledica bo visok javni dolg in skregan narod, to je pa tudi vse. Vendar se bo dalo tudi to rešit po volitvah, zagotovo. Ne na hitro, vendar vztrajno.« Celoten zapis, ki je tudi replika na vladno poročilo o stanju in nabavah medicinske opreme, lahko preberete na spodnji povezavi. Vlada je s spornim poročilom obračunala z vlado Marjana Šarca, o čemer smo pisali v Dnevniku. Nekdanjemu premierju je bila očitana opustitev dolžnega ravnanja, negativno je bil prikazan tudi žvižgač Ivan Gale, ne pa minister Zdravko Počivalšek.