Trump je v petek sporočil, da je v pismu predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi seznanil, da Linick ne uživa več njegovega zaupanja in da ga bo odpustil v 30 dneh, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC na svoji spletni strani.

Kmalu po objavi novice o odpustitvi Linicka je predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma, demokrat Eliot Engel sporočil, da je Linick sprožil preiskavo Pompea. Odstavitev generalnega inšpektorja je obsodil kot "nezaslišan poskus Trumpa, da ameriškega državnega sekretarja, enega svojih najbolj zvestih podpornikov, zaščiti pred odgovornostjo".

"Odpustitev Linicka med tovrstno preiskavo kaže, da gre za nezakonit povračilni ukrep," je dejal.

Odločitev je kritizirala tudi Pelosijeva, ki je ocenila, da je bil Linick "kaznovan zaradi častnega opravljanja svoje dolžnosti zaščite ustave in nacionalne varnosti".

Podrobnosti o preiskavi Engel ni navedel, je pa neimenovani pomočnik v kongresu po poročanju več ameriških medijev dejal, da je Linick preiskoval pritožbe proti Pompeu, da je osebju naročal, da so zanj opravljali zasebne naloge.

Linicka, bivšega tožilca, je Trumpov predhodnik Barack Obama imenoval na položaj, da bi nadziral porabo in napake pri upravljanju na zunanjem ministrstvu.

Linick je zadnji v vrsti neodvisnih vladnih nadzornikov, ki jih je Trump odpustil. Aprila je odpustil generalnega inšpektorja obveščevalne skupnosti ZDA Michaela Atkinsona, ki je lani prvi opozoril kongres na težave s Trumpovimi komunikacijami z Ukrajino, iz česar se je potem razvila ustavna obtožba.