Prav tako še ni določen natančni datum nadaljevanja sezone v prvi ligi, po Mijatovićevih besedah bo to najverjetneje v prvem tednu junija, kot je bilo napovedano že doslej. Pri treningih in tekmovanjih je za zajezitev novega koronavirusa treba upoštevati še navodila in priporočila zdravstvenih oblasti in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za posamezne športe.

»S svetovalno zdravstveno skupino in NIJZ smo že uskladili pripravljena navodila za vadbo, tako v skupinah kot tudi običajno nogometno vadbo v stiku. Tako da lahko treningi nemoteno tečejo. V naslednjem tednu pa moramo pripraviti še vse potrebno za izvedbo tekem. Nov odlok vlade pomeni za nas bolj kvalitetno vadbo in klubi se bodo sedaj lažje pripravili na nadaljevanje sezone,« je dejal Mijatović.

Pred tremi dnevi je omenil, da bi zahteva po karanteni in redna testiranja onemogočila dokončanje sezone. »Ta čas je še prehitro, da bi dajal kakšne napovedi, kaj bo potrebno narediti za to, da bomo tekme lahko pripravili. Mogoča je denimo karantena kot izolacija igralcev, da se izogibajo stikov z ljudmi, kar pomeni gibanje od doma na treninge in tekme ter nazaj. Torej zelo osiromašeno življenje. Prav tako moramo doreči, kako in kdaj bi potekala testiranja.«

Ker vse potrebne omejitve in zahteve za izvedbo tekem pred praznimi tribunami še niso znane, ni jasno niti to, kolikšni bodo dodatni finančni stroški za dokončanje tekmovanj za NZS in klube. »S klubi se moramo pogovoriti še, kakšne so njihove potrebe in pričakovanja, koliko časa rabijo za treninge pred začetkom tekem. Tudi ta datum bomo usklajevali naslednji teden. Mislim, da za to ne bomo potrebovali nobenih dodatnih sklepov izvršnega odbora NZS, ki je že potrdil, da se tekmovanje nadaljuje, ter tudi tri možne datume začetkov,« je pojasnil Mijatović.

Doslej je NZS kot možne datume začetka prvenstva navajala 5., 6. ali 10. junij. Prvoligaški klubi so pred prekinitvijo odigrali 25 od 36 krogov. Vodi Olimpija s 50 točkami pred Celjem in Aluminijem (po 45), Mariborom (43), Muro (38), Taborom iz Sežane (29), Bravom (28), Triglavom (27), Domžalami (26) in Rudarjem iz Velenja (10).