Doslej sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami možna le v izjemnih primerih. Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana.

Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana. Po 3. juniju ob vstopu v državo ne bo več potrebna karantena. Za dva tedna bo obvezna samo za tiste, ki bi imeli stike z okuženimi z novim koronavirusom ali bi bili samo okuženi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v prihodnje bodo sicer na podlagi ocene epidemiološkega tveganja na posameznih območjih mogoče spremembe najnovejšega odloka, poudarja italijanska vlada.

Španski premier za enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi covida-19

Španski premier za enomesečno podaljšanje izrednih razmer zaradi covida-19

Izredne razmere bi se morale končati 24. maja. Sanchez pa je danes dejal, da jih želijo podaljšati za še okoli mesec dni, do končne odprave omejitvenih ukrepov, tako da bi bilo to zadnje podaljšanje. Zato izrednih razmer ne nameravajo podaljšati samo za 15 dni, kot je običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V 47-milijonski državi so od 14. marca veljali strogi omejitveni ukrepi, ki so jih oblasti ob ugodnejših epidemioloških razmerah začele rahljati. V štirih fazah naj bi jih rahljali do konca junija.

Ameriški predstavniški dom prvič v zgodovini dovolil glasovanje na daljavo

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek večinoma po strankarski liniji podprl resolucijo, s katero so prvič v zgodovini omogočili glasovanje na daljavo članom predstavniškega doma, ki so v karanteni ali iz drugih razlogov odsotni zaradi epidemije novega koronavirusa.

Zgodovinsko spremembo je predstavniški dom podprl z 217 glasovi za in 189 proti, da bi med epidemijo zagotovili nadaljnje delo kongresa in preprečili širjenje novega koronavirusa.

Brazilski minister za zdravje odstopil že po mesecu dni na položaju

V petek je po mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika s predsednikom države Jairjem Bolsonarom.

Teich na novinarski konferenci, na kateri je naznanil odhod, ni navedel razlogov za to, sta pa se z Bolsonarom razhajala glede več vidikov vodenja zdravstvene krize.

V Rusiji največ žrtev covida-19 v enem dnevu, število novih primerov pada

Rusija je danes zabeležila doslej najvišje število smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu - 119. Glede na danes objavljene podatke so v zadnjem dnevu potrdili 9200 novih okužb, kar je najmanj od začetka maja.

Nemčija rahlja mejni režim z Avstrijo in Švico, z Luksemburgom odprla meje

Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico.

Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko

Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji.