Pravosodno ministrstvo ZDA naj bi tožbo vložilo že to poletje, pravosodni minister Teksasa Ken Paxton pa namerava to storiti jeseni skupaj s kolegi iz nekaterih drugih držav. Ti ukrepi so se že obetali nekaj časa, saj je pravosodni minister ZDA Bill Barr že napovedal začetek protimonopolne tožbe do poletja, Teksas in druge države pa so že lani septembra sporočile, da preverjajo Googlove poslovne prakse.

Zvezna komisija za trgovino ZDA je leta 2013 zaprla svojo preiskavo domnevnih zlorab monopolnega položaja Googla. Ukrepov ni bilo saj je zvezni regulator sklenil, da Googlovo početje ne škoduje potrošnikom. Google je takrat imel letne prihodke v višini 50 milijard dolarjev, lani jih je imel 162 milijard. Google je sicer tehnično hčerinska družba podjetja Alphabet.

Največ denarja prileti od oglasov na internetu, kjer Google s svojim iskalnikom vsebin premaguje vso konkurenco po popularnosti. To pa zato, ker je trenutno tudi najboljši in tak namerava tudi ostati, tožbe pa bodo skušale dokazati, da to počne na nezakonit oziroma monopolen način.

Evropski regulatorji so Googlu že stopili na prste in izrekli kazni v višini več milijard dolarjev in ukazi, da spremeni svoje prakse. Vendar pa to po mnenju konkurence in drugih kritikov ni zadostovalo za spremembo obnašanja. Ena od možnosti je, da se Google razbije v več manjših podjetij, vendar to ne bo enostavno doseči, saj ima Google dovolj denarja za dolga leta sodnega boja.