Medtem ko je usoda številnih nogometnih lig po svetu še vedno negotova, se nemški prvenstveni ples z današnjimi sedmimi tekmami v prvi in štirimi v drugi ligi po dvomesečnem premoru znova nadaljuje. Seveda ob številnih higienskih predpisih, saj pandemije koronavirusa tudi v Nemčiji še vedno niso zajezili. Tribune bodo posledično samevale, igralci pa so dobili stroga navodila, naj omejijo stike na igrišču. Pri vodstvu Nemške nogometne lige (DFL) se sicer zavedajo, da noben ukrep ne more zagotoviti stoodstotne varnosti, toda ob upoštevanju smernic je tveganje po njihovem mnenju vseeno zdravstveno opravičljivo.

Reklama za Nemčijo in njeno politiko

V nestrpnem pričakovanju nadaljevanja tretje najmočnejše lige na svetu so od Južne in Severne Amerike do Daljnega vzhoda. Današnji porurski derbi med Borussio Dortmund in Schalkejem (ob 15.30) bodo med drugim v živo prenašale televizijske hiše iz Japonske, Kitajske, Indije, Brazilije in Mehike, zato je vodilni funkcionar Bayerna München Karl-Heinz Rummenigge prepričan, da bo gledanost milijardna. »To ne bo le reklama za naš nogomet in bundesligo, temveč za vso državo in še posebej za nemško politiko, ki je s svojim uspešnim pristopom to omogočila,« je zatrdil prvi mož nemškega prvaka. Podobno razmišlja tudi dolgoletni španski nogometni komentator Adolfo Barbero, ki je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da takšne evforije okoli nemškega nogometa ne pomni. »Zagotavljam vam, da tako širokega zanimanja za bundesligo v dvajsetih letih nisem videl. Običajno ljudje podpirajo Bayern München, Borussio Dortmund, morda celo Bayer Leverkusen, zdaj pa se veselijo dvoboja Fortune in Paderborna. To je noro.«

Kljub temu pomisleki stroke o smiselnosti nadaljevanja tekmovanja in svarila politikov ostajajo. Nemški minister za notranje zadeve Roland Woeller je navijačem ta teden zažugal, naj na zbiranje pred stadionom v času tekme kar pozabijo, prav tako pa zagrozil z ostrimi sankcijami v primeru neupoštevanja navodil. »Navijači tekem za zaprtimi vrati ne smejo izkoristiti za zbiranje pred stadioni ali kjerkoli drugje. To bi lahko pripeljalo do vnovične prekinitve lige,« je dejal Roland Weller. Nič manj zaskrbljen ni profesor Wilhelm Bloch s kölnske univerze za šport, ki opozarja, da lahko okužba s koronavirusom za nogometaša potencialno pomeni tudi konec kariere. »Na splošno je tveganje pri športnikih zaradi dobre fizične pripravljenosti in boljšega imunskega ter kardiovaskularnega sistema manjše, a zaenkrat še ne vemo, ali ne povzroči že manjša infekcija z milimi simptomi brazgotin na pljučih. Škoda je v tem primeru nepopravljiva oziroma lahko traja zelo dolgo, da si telo opomore,« je povedal Bloch.

Igralci upravičeno zaskrbljeni

Zaskrbljenost je čutiti tudi pri nogometaših, vendar zaradi povsem drugega razloga. »Igralci bodo po 60 minutah igre izmučeni. Pričakujemo lahko porast utrujenosti in poškodb,« je posvaril član nemškega drugoligaša Karlsruheja Marc Lorenz. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je prav zato spremenila pravila in začasno dovolila dve dodatni menjavi, v primeru podaljškov pa bo imela ekipa možnost še šeste. A kot dodaja Bloch, tudi to težav bržkone ne bo rešilo. »Mislim, da igralci niso pripravljeni optimalno. Večinoma so trenirali doma ali pa v skupinah po pet, zato njihove baterije verjetno ne bodo polne. Videli bomo, ali bo 60 minut res meja, a jasno je, da vse prej kot idealni pogoji pomenijo večje tveganje.«

Ker se z zaključkom sezone mudi, klube čaka zgoščen tekmovalni urnik. V naslednjih tednih bodo igrali po dve tekmi na teden, močnejši kolektivi, kot so Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen in Bayern München, pa še nekaj več, saj nastopajo tudi v nemškem pokalu, ki se bo zaključil s finalom 4. julija. »Igralci so lahko upravičeno zaskrbljeni. Sam se bolj kot koronavirusa bojim poškodb. Če bodo igrali tri tekme na teden, bo okrevanje zelo zahtevno,« je v pogovoru za Corriere dello Sport opozoril nekdanji trener Milana in Reala Madrida Fabio Capello.

Kljub nadaljevanju klubom grozi izguba

Bundesliga velja za eno največjih in najmočnejših industrij v Nemčiji, ki posredno ali neposredno zaposluje okoli 56.000 ljudi. Morebitno nenadaljevanje bi zato pomenilo ogromno finančno izgubo. Ta bo zaradi praznih stadionov že tako precejšnja, saj je prodaja vstopnic samo lani prinesla 520 milijonov evrov, kar znaša 12,9 odstotka vseh prihodkov lige. Kot so izračunali pri reviji Kicker, bodo klubi v obeh ligah zaradi praznih tribun ostali brez 91 milijonov evrov, kar trinajstim od 36 pa zaradi koronakrize grozi insolventnost. Med tistimi, ki so se znašli v največjih težavah, je Schalke, ki je lani fiskalno leto zaključil z dolgom v višini 200 milijonov evrov. Generalni direktor prvoligaša Borussie Mönchengladbach Stephan Schippers je nemškim medijem razkril, da so v času krize pridelali za 13 milijonov evrov izgube, do konca leta pa se utegne ta skoraj potrojiti. A to je le kaplja v morje, saj bi lahko minus lige, če prvenstvo ne bo izpeljano do konca, znašal zajetnih 770 milijonov evrov.