Na današnji maši v sarajevski katedrali naj bi bilo zaradi virusne pandemije, ki je preprečila zadnja leta vse bolj sporno hrvaško spominjanje na povojno dogajanje v samem avstrijskem Pliberku, poleg duhovnikov navzočih samo 20 vernikov. Po napovedih jo bo obred vodil sarajevski kardinal Vinko Puljić, snemala ga bo televizijska ekipa Herceg-Bosne, neposredno pa prenašala hrvaška državna televizija.

Pred epidemijo so načrtovali spominsko slovesnost pod vodstvom Puljića na pliberškem polju, odločitev, da jo premestijo v Sarajevo, pa so sprejeli v krogih hrvaškega katoliškega klera. Da bo to izzvalo ostre reakcije v bosanskem glavnem mestu, so morali vedeti, in dejansko so glas povzdignili sarajevska židovska skupnost, Bošnjaki in srbska pravoslavna cerkev skupaj z bošnjaškim in hrvaškim članom predsedstva BiH Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem, ki sta od kardinala zahtevala, da zadušnico odpove. Tiho je ostal samo srbski član predsedstva Milorad Dodik, kar komentatorji v BiH pripisujejo njegovemu siceršnjemu paktiranju z vodilnimi v bosanskem HDZ pri razkrajanju tako imenovane daytonske države. Neposredno pa se je vpletla tudi hrvaška vlada prek zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je v telefonskem pogovoru s Puljićem podprl sarajevsko zadušnico kot »del programa obeleževanja 75. obletnice pliberške tragedije in križevega potu hrvaškega naroda«.

Sarajevska policija je izdala prepoved vsega prometa, vključno s pešci, od današnje devete ure zjutraj do konca maševanja, dvajseterica izbranih vernikov pa je morala svojo identiteto razkriti varnostni službi BiH. Kot protiutež maši, ki so jo sicer lani oblasti na avstrijskem Koroškem prvič prepovedale zaradi njene »politično-nacionalne konotacije, ki služi selektivnemu doživljanju in tolmačenju zgodovine«, je bosansko združenje borcev NOB za jutri napovedalo pohod v spomin na žrtve druge svetovne vojne z govorom na kraju, kjer so marca 1945 ustaške sile na ukaz svojega upravitelja Sarajeva Maksa Luburića obesile 55 Sarajevčanov. de