Vlada je namreč na včerajšnji dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije (EU) ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami, so včeraj sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Hrvaška pa je svoje meje za državljane EU odprla že v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Je pa, kot rečeno, zaradi doslednega in natančnega nadzora hrvaških mejnih organov gneča na mejnih prehodih velika. Na obeh glavnih istrskih mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje je čakalna doba še vedno štiri ure oz. štiri ure in pol. Na Sočergi je treba za vstop na Hrvaško čakati okoli tri ure, na Jelšanah pa za vstop na območje Kvarnerja med uro in dvema.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je sicer danes povedal, da je južna soseda pripravila posebno aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov preko meje. Napovedal je, da bodo aplikacijo predstavili na sobotnem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića.

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni. V naslednjih dneh bi lahko bila tako gneča na meji vseeno manjša.